Prezumția de Vinovăție: Un Derapaj Periculos al Guvernului României

Prezumția de Vinovăție: Un Derapaj Periculos al Guvernului României, Reminiscenta Comunisto-Securistoida 

Considerând că scopul Consiliului Europei este acela de a realiza o uniune mai strânsă între membrii săi și că unul dintre mijloacele pentru a atinge acest scop este apărarea și dezvoltarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ia naștere articolul 11 alin. (1) din Declarație care prevede că “Orice persoană acuzată de comiterea unui act cu caracter penal are dreptul să fie presupusă nevinovată până când vinovăția sa va fi stabilită în mod legal în cursul unui proces public în care i-au fost asigurate toate garanțiile necesare apărării sale.”

Ulterior, o reglementare mai amplă o cunoaște principiul prin Pactul Internațional cu privire la drepturile civile si politice, prin textul art. 14 pct. 2.: “Orice persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată a fi nevinovată cât timp culpabilitatea sa nu a fost stabilită în mod legal.”

Prezumția de Vinovăție: Un Derapaj Periculos al Guvernului României

Introducere

Principiul prezumției de nevinovăție este un pilon fundamental al statului de drept și al justiției moderne. Acesta garantează că orice persoană acuzată de o infracțiune este considerată nevinovată până la proba contrarie, stabilită printr-un proces echitabil. Recent, în România, au apărut semnale alarmante privind un derapaj al guvernului, care prin diverse ordonanțe și legi, pare să înlocuiască acest principiu sacrosanct cu prezumția de vinovăție. Acest articol examinează implicațiile și pericolele asociate cu această schimbare de paradigmă.

Fundamentele Prezumției de Nevinovăție

Prezumția de nevinovăție este consacrată în Declarația Universală a Drepturilor Omului și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fiind integrată în legislația internă a României. Ea constituie o protecție esențială împotriva abuzurilor de putere și asigură că justiția se realizează într-un cadru imparțial și echitabil. Fără acest principiu, riscul de erori judiciare și de condamnări nedrepte crește semnificativ, afectând nu doar indivizii în cauză, ci și încrederea publicului în sistemul de justiție.

Derapajele Guvernului României

Recent, au fost adoptate mai multe ordonanțe și legi care submineaza prezumția de nevinovăție. Aceste acte normative impun restricții și sancțiuni preliminare asupra persoanelor acuzate, înainte ca vinovăția lor să fie stabilită în mod legal. Exemplele includ retinerea permisului de conducere, legislatie fiscala in care se presupune ca orice firma este vinovata de evaziune fiscala, confiscarea bunurilor înainte de o hotărâre definitivă, restricții asupra dreptului de a părăsi țara și alte măsuri care presupun vinovăția înainte ca aceasta să fie dovedită.

Sigur ca guvernul si oamenii politici din PSD-PNL au standarde duble atunci cand este vorba de ei si clameaza sus si tare ca pana nu sunt condamnati definitiv pot candida si pot fi alesi in orice functie.

Pericolele Prezumției de Vinovăție

  1. Abuzuri de Putere: Transformarea prezumției de nevinovăție în prezumția de vinovăție deschide calea pentru abuzuri de putere. Autoritățile pot utiliza aceste măsuri pentru a intimida și a suprima opoziția politică, activiștii și vocile critice. Acest lucru amenință democrația și statul de drept, transformând justiția într-un instrument de represiune.
  2. Eroziunea Încrederii Publice: Justiția trebuie să fie nu doar echitabilă, ci și percepută ca atare. Dacă cetățenii percep că guvernul impune sancțiuni și restricții pe baza unei prezumții de vinovăție, încrederea în sistemul judiciar și în instituțiile statului se va eroda. Acest lucru poate duce la un sentiment generalizat de injustiție și la tensiuni sociale.
  3. Drepturile Omului: Prezumția de vinovăție contravine principiilor fundamentale ale drepturilor omului. Orice persoană are dreptul la un proces echitabil și la o apărare adecvată. Măsurile care penalizează indivizii înainte de stabilirea vinovăției lor încalcă aceste drepturi și pot avea consecințe devastatoare asupra vieților lor.

Apărarea Principiilor Fundamentale

Pentru a contracara acest derapaj periculos, reminiscenta comunisto-securistoida, este esențial ca societatea civilă, organizațiile pentru drepturile omului și comunitatea internațională să rămână vigilente și să acționeze pentru a proteja prezumția de nevinovăție. Educația publicului și mobilizarea opiniei publice sunt cruciale pentru a preveni abuzurile și pentru a asigura că principiile fundamentale ale justiției sunt respectate.

Avocatul Poporului Tace si Doarme, Ministrul Justitie tace si doarme, Ministrul de Interne (care este jurist) tace si doarme.  Doar primul ministru ne spune ca nu e nicio problema ca cineva sa fie sanctionat fara dovezi clare si fara ca culpabilitatea sa fi fost stabilită în mod legal.

Prezumția de vinovăție introdusă prin diverse ordonanțe și legi de către guvernul României reprezintă un derapaj extrem de periculos care amenință statul de drept, democrația și drepturile fundamentale ale cetățenilor. Este esențial ca acest trend să fie stopat și ca principiul prezumției de nevinovăție să fie reafirmat și protejat. Doar printr-o justiție echitabilă și prin respectarea drepturilor omului putem asigura o societate liberă și democratică, în care fiecare individ este protejat împotriva abuzurilor de putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.