Pacea fie cu voi – Astăzi să explorăm niveluri superioare de gândire.

Pacea fie cu voi – Astăzi să explorăm niveluri superioare de gândire.

Mai exact, cum să gândim curat, clar și rațional. Acest lucru este mult mai dificil decât credeți și este motivul pentru care atât de puține persoane sunt capabile să facă acest lucru. Acest lucru necesită să depășiți doar gândurile și să dezvoltați auto-conștientizarea pentru a le evalua – esențial devenind gânditorul gândului – nu doar vasul prin care gândul curge.

Aveți nevoie de capacitatea de a:

  • Elimina emoțiile iraționale din proces;
  • Recunoașteți când sunteți manipulat;
  • Recunoașteți când vă mințiți.

Ecosistemul persuasiv al social media, al outlet-urilor de știri pe durata a 24 de ore și al polarizării politice face acest lucru mai dificil.

Și devine încă mai dificil pe măsură ce dezvoltările accelerate în inteligența artificială sunt utilizate de marketeri dubioși, partide politice și adversari de care nici măcar nu ști că există. Rezultatul tragic pentru milioane de oameni este că devin, în esență, păpuși, fiind manipulați în mod neștiut în ceea ce voi numi gândirea canalizată.

Odată ce sunteți ferm stabilit într-un canal de gândire, pierdeți orice capacitate pentru nuanțe, reflecție sau judecată rațională. Vedeți oamenii care nu sunt de acord cu voi ca fiind dușmani, devenind extrem de reactivi și fiind mai susceptibili la teorii ale conspirației. Persoanele cu gândirea canalizată nu pot procesa două gânduri aparent contrastante. Pentru a vă menține autonomia procesului de gândire, trebuie să puteți îmbina gândurile care la suprafață pot părea divergente, dar sunt de fapt congruente în context.

Când sunt invitat să vorbesc la o conferință, primul meu gând este: „Cu ce trebuie să arunc în grupul de gândire aici pentru ca ce voi spune să aibă efect?” Această abordare poate fi, de asemenea, utilă atunci când analizezi propriile modele de gândire.

Poți recunoaște că cineva a fost un geniu creativ și a fost, de asemenea, bolnav mintal. Poți recunoaște ca cineva a fost un ministru excelent, dar un politician extrem de slab.

Dacă vrei să gândești curat, clar și rațional – trebuie să respingi manipularea emoțională (fie de alții, fie de tine însuți) – și să îți provoci procesul de gândire să facă lucrarea murdară și dificilă a reflectării.

Sper că weekendul să îți aducă fericire, armonie și distracție.

Pace, sănătate, prosperitate,

Prof. de. Ion Armeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.