Informațiile noi necesită decizii noi

Informațiile noi necesită decizii noi

Mai mult ca oricând, suntem forțați să avem certitudine. Opinii puternice, ținute strâns și proclamate cu voce tare. Și apoi, când realitatea intervine, poate fi stresant. Stiva de software, modelul de afaceri, cariera, candidatul, politica sau chiar obiceiurile de rețea socială pe care le aveam ca parte a identității noastre ne dezamăgesc. Nu este ușor să spunem „Am greșit”.

Și astfel oamenii trăiesc în stres, lipindu-se de ceva care a funcționat cândva mai mult decât sunt confortabili. Provocările noastre în schimbarea perspectivelor ne țin blocați în trecut. Acestea sunt costuri greu de suportat, decizii pe care trebuie să le facem dacă vrem să evoluam și să fim adaptați la noile realități.  Trebuie să înțelegem cât mai repede că fostele modele și decizii nu trebuie să fie angajamente pentru totdeauna.

Un mod de a merge mai departe este să redenumim acest moment și să schimbăm povestea. În loc de „Am greșit”, poate este util (chiar dacă mai puțin satisfăcător pentru ceilalți care caută victorie) să spunem „Este timpul să luăm o nouă decizie bazată pe informații noi”.

Asta nu este slăbiciune. Acest lucru nu este o schimbarea bruscă a poziției sau ceva jenant. Asta este o atitutine practică, rezilientă și generoasă.

Informațiile noi pot oferi o perspectivă nouă și mai clară asupra unei situații, pot arăta alternative sau soluții neașteptate și pot demonstra că ceea ce credeam inițial nu este adevărat sau nu mai este valabil. Deci, în lumina acestor informații noi, deciziile pe care le-am luat anterior pot să nu mai fie cele mai bune sau cele mai adecvate pentru situația actuală.

În astfel de cazuri, este important să adoptăm noi decizii bazate pe informațiile noi pe care le avem la dispoziție, pentru a ne asigura că suntem pe calea cea mai bună spre atingerea obiectivelor noastre.

Iată câteva argumente care susțin ideea că informațiile noi necesită decizii noi:

  1. Realitatea este mereu în schimbare: Informațiile noi pot schimba realitatea din jurul nostru, iar pentru a rămâne relevanți și eficienți, trebuie să ne adaptăm la noile circumstanțe.
  2. Creșterea competitivității: Într-o lume în care concurența este acerbă, informațiile noi pot fi diferențiatorul dintre succes și eșec. Prin adaptarea la informațiile noi, putem avea un avantaj competitiv.
  3. Îmbunătățirea performanței: Informațiile noi pot oferi noi soluții și idei care pot îmbunătăți performanța și eficiența în domeniul nostru de activitate.
  4. Învățarea continuă: Odată ce recunoaștem că informațiile noi necesită decizii noi, suntem mai dispuși să căutăm mereu informații noi și să ne perfecționăm abilitățile. Acest lucru ne ajută să fim în permanență învățători și să ne dezvoltăm continuu.
  5. Abilitatea de a face față provocărilor: Informațiile noi pot aduce cu ele provocări și obstacole, dar dacă suntem deschiși la schimbare, putem găsi soluții și abordări noi care ne ajută să depășim aceste provocări.
  6. Responsabilitatea față de ceilalți: Deciziile noastre afectează nu doar viața noastră, ci și viața altora. Prin adaptarea la informațiile noi, putem lua decizii mai bune care să țină cont de interesele și nevoile celor din jurul nostru.

Prin urmare, informațiile noi necesită decizii noi, pentru a ne adapta la realitatea în continuă schimbare și pentru a face alegeri mai bune și mai informate.

Pace, sănătate, prosperitate,

Prof. dr. Ion Armeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.