Convingerile – instrumente utile pentru succes


Există trei ingrediente fundamentale care trebuie copiate pentru a reproduce cu usurință orice formă de desăvarşire umană.

Sunt trei forme de acţiuni mentale şi fizice care sunt legate direct și determina  calitatea rezultatelor pe care le vei obţine. Incearcă să ți le inchipuiţi ca pe trei uşi care duc la succes.

Prima uşă reprezintă sistemul de convingeri al unei persoane. Ceea ce crede o persoană, ceea ce consideră că este posibil sau imposibil determină intr-o mare măsură ceea ce poate sau nu poate acea persoană.

Pentru a obține succesul într-un anumit domeniu, trebuie să fim în acord cu noi insine și în acord cu ceea ce credem cu devărat. Ca să reușim acest lucru trebuie să ținem seama de sistemele noastre de convingeri și valori. Realizând acest lucru, conflictele interne și stresul se diminueaza sau chiar dispar și putem să devenim foarte buni in domeniul respectiv, și de ce nu, cei mai buni.

Acestea sunt localizate în sistemul limbic și hipotalamus. Ele sprijină sau neagă capacitățile și aptitudinile noastre. Prin aceste sisteme incurajăm sau inhibăm o strategie, un plan de acțiune sau un mod de gândire.  Convingerile noastre sunt puncte de vedere despre noi înșine, despre alții și despre situațiile pe care le considerăm adevărate. Sunt puncte de vedere emoșionale și nu bazate strict pe fapte sau rațiune.

Convingerile noastre funcționează sub forma valorilor, in functie de care luam tot timpul decizii în viașa noastră. Acestea sunt calitățile considerate esențiale pentru felul în care ne conducem activitățile, familia, relațiile, prieteniile, afacerile sau viața.

Henry Ford spunea că  „Dacă crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri.”  Este adevărat, într-o oarecare măsură, pentru că atunci când nu crezi că poţi face ceva, trimiţi sistemului tău nervos mesaje clare care limitează sau chiar elimină capacitatea de a obţine acel rezultat.

Pe de altă parte, dacă trimiţi consecvent sistemului tău nervos mesaje pozitive, necontradictorii, congruente care spun că eşti in stare să faci ceva anume, atunci ele iţi stimulează creierul să obţină acele rezultate pe care le doreşti, deschizand astfel posibilitatea de a le genera. Dacă poţi copia (desigur partial, dar pastrand pilonii centrali nealterati) modelul unui sistem de convingeri al unei persoane, ai reuşit să faci primul pas către felul in care procedează acea persoană, generand astfel obţinerea aceluiaşi tip de rezultat.

Convingerile pot fi foarte puternice. Convingerile au un efect mai mare asupra succesului sau eşecului persoanei decât orice tehnică sau oportunitate. Convingerile determină ce  experienţe va avea persoana în viaţa sa. Ele pot fi un accelerator sau o frână.

Conteaza nu atât realitatea, cât convingerea.  Scepticismul, îndoiala, neincrederea, pesimismul, transmit neliniste in mod direct  sistemului nervos,  care astfel este alimentat cu probleme si nu cu stimuli care sa conduca si sa usureze gasirea de solutii.

Convingerile, care pot fi examinate de fiecare în parte şi totodata modificate de fiecare în parte, pot fi instrumente utile în succes, vindecare, realizare, motivare şi descoperire.

Pot oare oamenii să înveţe să–şi gestioneze convingerile? Putem sa controlam sistemul de convingeri relative unui domeniu sau activitati? Gestionarea convingerilor va afecta realitatea lor? Raspunsul la aceste întrebări este un clar si puternic DA!

Trebuie ținut cont și de faptul că lucruri care spunem că sunt adevărate despre un nivel al existenţei, sau pentru o anumită activitate, s-ar putea să nu fie adevărate la alt nivel al existenţei. Lucruri pe care noi le vedem ca fiind adevărate dintr-o anumită perspectivă, s-ar putea să nu fie adevărate din altă perspectivă. Multe dintre dezacordurile şi conflictele din familie, dintre prieteni, din religie, filozofie şi psihologie, nu se datorează a ceea ce este văzut, ci mai degrabă este o nepotrivire a nivelelor sau  perspectivelor de a privi lucrurile.

Practici şi proceduri care transformă vieţi la un nivel al  existenţei pot fi inoperabile sau să nu aiba nici un efect la alt nivel al existenţei. Cunoscând sistemul de referintă al observatorului este esenţial în evaluarea adevărului unei observaţii.

Sistemele de convingeri și valori acționează la nivel inconștient. Fără să ne antrenăm și să ne explicităm propria ierarhie a valorilor ne putem sabota noi înșine fără să ne dăm seama. Fiecare dintre noi are o proprie ierarhie a valorilor deținute, iar această ierarhie este unică pentru fiecare individ.

Sunt trei întrebări cheie pentru a ne putea explicita propriile valori:

  • Ce anume face ca un anumit lucru să fie important pentru mine?
  • Ce anume determină că ceea ce fac să fie important pentru mine?
  • Pentru ce altceva  important  aș fi dispus să renunț la ceva care este deja important pentru mine.

Acum gandiți-vă la un scop pe care vi l-ați stabilit de curând (dacă nu aveți, stabiliți-vă unul acum) și observați de care dintre valorile voastre este legat (pot fi mai multe valori; cu cât mai multe și mai importante, cu atât mai bine).

Constatați și care valori ar putea sau ar trebui  încălcate pentru a vă atinge scopul și dacă sunt mai importante ca cele legate de scop. In acest caz, puteți alege la nivel conștient dacă modificați ierarhia valorilor tale pentru o perioadă limitată de timp (până vă atingeți scopul propus) sau renunțați la acest obiectiv.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.