OLIGARHÍE, oligarhii, s. f. 1. Formă de conducere a statului, în care puterea politică și economică este deținută de un număr restrâns de persoane. ♦ Grup de persoane care exercită puterea într-o astfel de formă de guvernământ. 2. (În sintagma) Oligarhie financiară = grup restrâns de mari posesori ai capitalului financiar, care domină viața economică a unui stat. – dex
Capacitatea cetatenilor de a lua parte la impartirea veniturilor si bogatiilor statului a jucat un rol crucial in istoria omenirii, iar distribuirea surplusului economic a avut intotdeauna un rol cheie in echilibrul social si politic, iar de aici vine insasi continutul democratiei economice.
Asta insemnind ca cea mai mare parte a cetatenilor pot lua parte la distribuirea veniturilor statului, avind posibilitatea de-a detine functii oficiale in interiorul statului, iar prin modul de distribuire al comenzilor de stat, li se ofera ocazia de a participa la efectuarea lucrarilor publice, etc., ceea ce reprezinta in cele din urma cel mai inalt grad al democratiei economice.
Daca luam ca exemplu democratia Ateniana, modelul desavirsirii democratiei politice in rindul cetatenilor liberi ai statului era acompaniat de un un proces de largire a democratiei economice. Diferenta caracteristica dintre democratia Ateniana din perioada sa de apogeu, in raport cu alte sisteme sociale prezente in lume incepind din antichitate si pina in ziua de azi, este reprezentata de un efort colectiv constient indreptat in directia largirii si adincirii democratiei politice si intr-un punct esential, in extinderea si consolidarea democratiei economice.
Importanta ce o reprezinta azi experienta democratiei Ateniene nu se rezuma doar la faptul ca, in cazul anumitor conditii preliminare, dezvaluie posibilitatea organizarii si functionarii societatii umane din zilele noastre, pe baza principiilor reprezentate de democratia directa, cea care este singura forma ce poate asigura o democratie adevarata. Importanta sa fundamentala, o reprezinta insa faptul ca ilustraza incompatibilitatea dintre democratia politica si oligarhia economica.
Un studiu asupra societatii romanesti contemporane, scoate in evidenta una din cauzele fundamentale ale marilor probleme din Romania. Anume, o democratie politica slaba si o democratie economica inexistenta. Romania traieste deocamdata intr-o democratie oligarhica (chiar salbatica) care nu numai ca o tine pe loc, dar o trage inapoi si a dus si va duce la mari nemultumiri sociale.
Democraţia are potenţialul de a beneficia mai mult de pe urma noilor
tehnologii decât societatea oligarhică. Democratia este mai eficienta economic decat oligarhia. Democratia are costuri financiare, sociale si de echilibru mult mai mici decat oligarhia. Asta intrucat democraţia permite agenţilor economici să aibă conditii comparativ egale de dezvoltare, iar in aceste epoci de crestere tehnologica extrem de avansata, democratia ofera accesul echilibrat la tehnologie ce poate fi implementata antreprenorial, în timp ce oligarhia blochează aceste implementări.
Regimul politic şi distribuţia puterii politice arată dacă o societate este oligarhică sau democrată. Poate o societate să fie de tip oligarhic chiar dacă menţinerea regimului se face cu costuri ridicate? Se poate, dar cu costuri atat economice dar si sociale uriase.
Grupurile sociale care se îmbogăţesc pe baza unui regim politic vor susţine acel regim şi îşi vor proteja poziţia privilegiată. În sistemul oligarhic, marii „oameni de afaceri” deţin deja puterea politică şi manipulează totul cu un singur scop: profitul ridicat. Aceste profituri ridicate sunt direct proporţionale cu puterea politică, făcând trecerea de la oligarhie la democraţie dificilă.
Realizarea unei democratii politice reale, dar si distrugerea sistemului oligarhic actual si realizarea democratiei economice sunt esentiale pentru Romania. Restul sunt gogosi electorale. Si gogosile electorale nu tin de foame. Sunt din ipsos.