Se pare că nu există reguli rigide după care procesele de gândire operează pentru a găsi soluții satisfăcătoare unor probleme.
O mare parte a efortului necesar rezolvării unei probleme se desfășoară inconștient. Mulți susțin, și eu pot confirma, că după ce s-au concentrat ore, zile sau luni în șir asupra unei probleme, au descoperit soluția doar după ce problema a fost lăsată de o parte în subconștient, timp de ore, zile sau uneori chiar mai mult. Soluția poate apărea sub forma unei fulgerătoare revelații , sau simbolic in vis.
in această situație gândirea științifică devine greu de delimitat de creația artistică. Bineînțeles, toți oamenii de știință și artiștii, indiferent de domeniu, trebuie să petreacă mult timp studiind problemele cu care se confruntă, fie că urmăresc construirea unui model teoretic al universului, sau compunerea unei simfonii. Dar este surprinzător cât de mulți dintre acești oameni disciplinați susțin puterea „saltului creator”, o intuiție de moment care oferă soluția problemei.
Modul In care subconștientul analizează datele unei probleme sau sintetizează ideile creative rămâne însă în continuare un mare mister.