Nu sfeterisi! Guvernul nu accepta concurenta.


SFETERISÍ, sfeterisesc, vb. IV. Tranz. (înv. și fam.) A sustrage, a-și însuși ceva prin mijloace incorecte; a șterpeli, a fura. – Din ngr. sfeterízome.  Conform DEX

Politicienii romani au îndatorat  țara ca să poată sfeterisi.  Acum coaliția de guvernământ are un procent așa de mare în parlament, că este liber să oblige cum vrea el poporul să le furnizeze lichiditatea pe care au sfeterisit-o. Așa că au nevoie de bani  la buget. De la cine? De la popor. Metode?  Multe. De la acciza pe benzina, la taxa de drum, la taxa de pod, la noul cod fiscal, la reducerea CASS  si mult prea multe altele.  Cu toate acestea,  politicienii se prefac că n-ar fi ei de vină şi „amendează” pe „marele vinovat”, adică  poporul.

PIB-ul a crescut de trei ori fată de anul 2000 şi de două ori comparativ cu 2004. Din 2009, s-au repatriat miliarde de euro, dar PIB-ul şi masa bănească rămasă fără „acoperire” sunt la fel de mari ca înainte de criză. De ce?  Pentru ca excesul de bani să fie dat Trezoreriei Statului, să se finanțeze cu el deficitul bugetar enorm şi să fie satisfăcuți astfel  „fanarioții”  care conduc  România? Cum se face ca bani din ce în ce mai mulți, ajung din ce în ce mai puțin?  Ar fi două răspunsuri. Sau s-au înmulțit hoții, sau sunt tot ăia, dar sfeterisesc mai mult.

Noile taxe și impozite, noul cod fiscal bagă adânc mâna în buzunarul cetățeanului. Va închide încă multe mici firme, adică va crește șomajul. Va crește sărăcia.

Noile prevederi din cod fiscal sunt un atentat la siguranța națională. Intr-o țară în care peste 80% din populație trăiește de pe o lună pe alta, când dai legi și ordonanțe de urgență care să accentueze sărăcia, doar de dragul de a avea de unde sfeterisi,  nu poate fi trecută cu vederea. Este mult prea grav. Efectele perverse ale acestor creșteri de taxe și impozite, sunt însă ascunse în spatele unor minore relaxări, care deja au devenit pentru guvern un motiv de „mândrie patriotică”. Populația va simți efectele foarte curând.  Pana atunci ni se servesc gogoși electorale.

Desigur, o cauză este și incompetența guvernanților, lipsa lor de viziune, incapacitatea de a prevedea consecințele pe termen mediu și lung. Macroeconomia este grea și necesită multă știință de carte economică. Mediul academic tot trage atenția că nu e bine. Doar că guvernanții nu-i bagă în seamă.

Mă gândesc. Nu ar fi bine,  eventual, să luați o măsură și-n folosul nostru, nu doar al vostru ?

Mă întreb. Cine își va asuma peste doi ani guvernarea asta?  Sau ni se va explica din nou că așa au fost vremurile, nu aveau ce face, că ei s-au sacrificat pentru tărișoară …

Nu sfeterisi! Guvernul nu acceptă concurența.

government-trust


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.