Maretia politica


Există cel puţin două tipuri de măreţie politică, incompatibile între ele şi, de fapt, uneori de-a dreptul opuse.

Primul este acel amestec de simplitate a viziunii cu un idealism intens, uneori fanatic, care poate fi găsit la oameni alcătuiţi din mai puţine trăsături decât cele pe care le au oamenii în mod normal, dar mai largi decât dimensiunea lor obişnuită. În cel mai bunun caz, astfel de oameni se ridică la grandoarea nobilă a eroilor mari şi simpli din Antichitatea clasică.

Tind să vadă viaţa în contraste simple, între lumină şi întuneric, bine şi rău, propria cauză şi opoziţia oarbă sau rea; îşi atrag adepţii prin intensitatea şi puritatea minţii, prin caracterul neînfricat şi inflexibil, prin simplitatea şi nobleţea principiului esenţial căruia îi dăruiesc tot ce au, prin însuşi faptul că impun diversităţii infinite a vieţii un gen de tipar atât de limpede, atât de necomplicat, încât alţi oameni, mai mici, mai tulburi şi mai temători, mai slabi, uneori mai subtili şi mai inteligenţi  decât conducătorii, se simt eliberaţi şi imens de întăriţi de Însăşi sinceritatea şi simplitatea cu care le este prezentată doctrina esenţială lipsită de zorzoane.

Uneori doctrina este utopică: Însă totala auto-identificare a conducătorului cu ea lecuieşte toate neliniştile şi şovăielile prin simpla forţă de convingere cu care este susţinută şi impusă altora.  Garibaldi, eliberatorul ltaliei, este un reprezentant remarcabil şi foarte nobil al acestui tip.  Nu era foarte deştept, nici deosebit de Înţelept; ştia puţine despre politică, şi mai puţine despre nevoile economice şi sociale; ca soldat era amator, nu facuse multă şcoală, nu se prea pricepea la oameni. Dar s-a concentrat pe aspiraţiile naţionale ale foarte multor italieni, şi s-a concentrat pe ele mai direct, mai simplu, poate că mai rudimentar decât mai rafinatul Mazzini; şi pentru că era simplu, cu adevărat viteaz, cu adevărat lipsit de viclenie, cu inima largă, şi nu s-a apucat să desluşească toate piedicile pe care le Întâlnea, aplicind foarte puţine categorii morale, şi foarte primitive, la toate problemele care apăreau În calea unificării Italiei, a făcut să dispară unele dintre aceste probleme. Garibaldi nu a dezlegat noduri, ci le-a tăiat ori de câte ori a putut, cu acea sabie simplă despre care orice italian ştia că este Închinată cauzei libertăţii Italiei, şi nici unei alte cauze.

Într-un sens, asemenea oameni se plasează adesea in afara mişcărilor care-i transformă in idoli;  sunt socotiţi întruparea unor virtuţi mai mari – şi mai misterioase – decât pot dobândi vreodată adepţii lor: işi conduc oştile la glorie sau Înfrângere, neţinând seama de obstacolele ce le stau în cale, ci ignorându-le; credinţa e singura lor trăsătură mai puternică, iar lumina pe care o aruncă ea este atât de intensă, încât mătură piedicile ce stau la pândă pe drumul accidentat pe care păşesc, creând iluzia că acesta e chiar drumul drept, luminos şi de neocolit – unicul drum spre mântuire. Asemenea conducători tind să fie Întru citva neomenoşi – fiindcă, în loc să înţeleagă viaţa şi felul de a fi alpopoarelor lor şi al altora, supra-simplifică, creează un mit  iradiant cu care se identifică ei înşişi, şi pe care adepţii lor îl poartă în suflet.

Această calitate legendară şi această capacitate de a sfida piedicile şi de a domina istoria prin voinţă şi ignorarea complicafiilor este o calitate evidentă în zilele noastre, de exemplu, la generalul de Gaulle sau Alexandru Ioan Cuza; au mai deţinut-o de exemplu Tito şi Troţki; aceşti oameni devin eroi legendari nu numai în ochii adepţilor lor, ci şi în propriii ochi; şi săvârşesc fapte de bravură în numele unui concept externalizat al lor înşile,  în care cred şi pe care-I slujesc.

Cel de-al doilea tip de geniu politic le aparţine celor care au înzestrarea oamenilor obişnuiţi, dar într-un grad aproape supranatural. Departe de a ignora complexitatea infinită a vieţii care îi înconjoară, au o capacitate imposibil de analizat de a integra frânturile minuscule din care este alcătuită într-un tipar coerent, inteligibil. Departe de a impune evenimentelor propria formă, fără să se sinchisească de proprietăţile materialului, modelându-I prin simpla forţă a voinţei şi a idealului pătimaş, ei sunt foarte conştienţi de cele mai mici oscilaţii, de varietatea infinită de elemente sociale şi politice în care trăiesc.

Antenele lor sunt extrem de sensibile şi înregistrează pe jumătate conştient o imensă varietate de trăiri; dar în loc să fie copleşiţi, geniul lor constă tocmai în faptul că sunt în stare s-o integreze – nu prin vreun proces conştient, ci într-un fel semi-instinctiv – într-o singură imagine coerentă; şi apoi să acţioneze în concordanţă cu acea imagine într-un mod sigur, plin de încredere, ferm şi suprem de eficient, care răspunde celor mai acute nevoi ale vremii lor Într-o infinitate de căi favorabile.

Acestui tip i-au aparţinut oameni ca Mirabeau, Cavour, Abraham Lincoln, Thomas Masaryk, Franklin Roosevelt, Titulescu – oameni ale căror caracteristici remarcabile erau o cunoaştere fără egal a materialului pe care îl modelau, o capacitate misterioasă de a se descurca cu oamenii şi cu situaţiile, un simţ infailibil al mo­mentului prielnic, precum şi toate celelalte calităţi care îi fac atât de remarcabil umani, atât de fermecători pentru persoane atât de diferite, atât de ambiţioşi, atât de seducători şi atât de apreciaţi.

Dacă atributul principal al oamenilor din prima categorie este faptul că ignoră cu îndrăzneală piedicile – călăresc cu o supremă nepăsare în miezul primejdiei, dau năvală asupra bastioanelor duşmanului cu credinţă simplă şi înfocată, cred în triumful cauzei lor cu fanatism sublim, dar oarecum neomenesc, caracteristicile remarcabile ale celor din a doua categorie sunt o înţelegere subtilă şi profundă a factorilor implicaţi, o capacitate de a da impresia (care, de fapt, pentru a fi  eficientă trebuie să conţină o doză de adevăr) nu numai că susţin, dar şi cunosc aspiraţiile multor oameni de rând, şi le înţeleg nu numai în sensul credinţei în acelaşi ideal, ci chiar ştiu ce-i doare cu adevărat, cunosc multele soiuri de frustrare şi sărăcie de care, cu mijloace mai mult sau mai puţin scrupuloase, încearcă să salveze imensa majoritate a celor care cred în ei.

Aceşti oameni nu sunt priviţi cu veneraţie ori cu credinţă religioasă – nu sunt figuri înconjurate de un fel de lumină nepământeană  –  ci cu afecţiune,  încredere, admiraţie, uneori nu lipsite de un strop de ironie aprobatoare – cu încântare faţă de accesibilitatea lor, calitatea lor democratică, greşelile lor omeneşti.

Amândouă aceste tipuri de conducători politici au schimbat istoria tarilor lor si a omenirii.

Ma uit la candidatii nostrii la prezidentiale si nu vad niciunul incadrandu-se cat decat in una din aceste doua categorii. Vad oameni mici, interesati de propria persoana, in slujba unor persoane sau grupuri de interese contrare intereselor Romaniei. Corupti si incompetenti. Inconjurati de anturaje la fel de corupte si incompetente.  Persoane fara viziune, fara carisma, fara idealuri inalte. O dovada este si faptul ca niciunul nu se prezinta cu ce vrea sa faca, spunandu-ne doar ca ceilalti sunt si mai prosti decat el. Cineva care sa aiba solutii pe bune, solutii reale, nu cresterea taxelor si impozitelor si vanzarea bogatiilor tarii, asta stie orice macelar, nu ai nevoie nici de Harvard nici de ASE.  Doar oameni sub vremuri si nu deasupra lor. Doar oameni incapabili sa schimbe in bine soarta Romaniei. Si de 25 de ani incoace nu am avut niciunul.

77


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *