“Nu-i faci pe saraci mai bogati facandu-i pe bogati mai saraci!”
Winston Churchill
As completa cu „Nu-i faci pe bogati mai bogati, facandu-i pe saraci mai saraci” – care reprezinta realitatea romaneasca a ultimilor 32 de ani, in care aparent diferite guverne au facut exact acest lucru. Adica, au imbuibat si imbogatit pe bogati (a se citi hoti) saracind marea masa a populatiei. Si asa s-a ajuns la 86% din populatie care traieste de la o luna la alta. Situatia este mai grava de atat, de fapt au blocat accesul la educatie, la sanatate si siguranta pentru marea majoritate a populatiei.
Bunastarea financiara este rezultatul unei mentalitati superioare, a unui stil de viata responsabil si a unei productivitati de care, de cele mai multe ori, beneficiaza societatea.
Bogatii sunt oameni care au afaceri, care vin in rezolvarea nevoilor societatii, platesc salarii, mentin o economie sanatoasa. Luand de la bogati, in conditiile in care saracii nu reusesc sa isi depaseasca statutul, nu inseamna doar o egalizare in jos a averilor (in stil pur comunist), ci inseamna, la propriu, un dezechilibru economic care ii va afecta pe termen lung pe toti. Pentru ca, oricat de crud suna, saracii nu stiu ce sa faca cu banii, pe cand bogatii mentin un echilibru pe masura ce fac acesti bani.
Din pacate exista un mit conform caruia saracii sunt saraci pentru ca exista undeva niste bogati care ii exploateaza. Si, din cauza asta, instinctul oamenilor nemultumiti de propriile venituri spune ca daca acei bogati ar fi mai putin bogati, ei ar avea parte de mai multa bunastare.
Este o atitudine de victima. In fapt realitatea economica spune CA ABSOLUT TOTI OAMENII POT FI BOGATI (intr-o masura mai mica sau mai mare) sau pot avea parte de BUNASTARE. Nu exista o corelatie directa intre numarul de bogati si numarul de saraci. Exista insa o corelatie directa intre “cum gandesc eu si capacitatea pe care o am ca sa evoluez” si “saracie”.