Lucruri la care probabil nu te-ai gândit

Lucruri la care probabil nu te-ai gândit

Nu știu dacă te-ai gândit că banii te eliberează din a face lucruri pe care nu vrei să le faci.

Nu știu dacă te-ai gândit că Libertatea Financiară se măsoară în zile, nu în bani. Câte zile ai putea să trăiești, fără ați diminua nivelul de trai, dacă nu ai mai munci? Ce nu ai mai face dacă ai avea bani?

Așa cum lesne se poate constata, libertatea financiară înseamnă pentru fiecare persoană altceva și se atinge în moduri diferite, nu există o rețetă care poate fi aplicată la modul general.

Despre asta este vorba în libertatea financiară. În libertatea financiară nu este vorba de mașini de lux, vile somptuoase sau excursii de vis. Este vorba de libertate.

“Independența” este un concept care sună prea frumos pentru a fi adevărat, corect? Și totuși, o mulțime de oameni par să aibă tot timpul din lume doar pentru ei, bucurându-se de o libertate pe care mulți o consideră mult prea greu de atins: libertatea financiară. 

Înainte de a porni pe drumul spre libertatea financiară trebuie să știți de ce o doriți. Că să atingem libertatea financiară mai întâi trebuie să știm unde vrem să ajungem. Permiteți-mi să vă dau răspunsul ușor:

  • Pentru că banii te eliberează din a face lucruri pe care nu vrei să le faci.
  • Pentru că atunci când ești liber să nu mai faci lucrurile pe care le urăști, atunci poți alege să faci lucrurile pe care le iubești. Este atât de simplu.

Libertatea de a face ce vrei cu timpul tău este cel mai bun lucru pe care îl poți cumpăra cu bani. Deci, tu ce faci cu banii tai? Ce cumperi cu ei? Dar cu timpul tău, ce cumperi cu el?

  • Cumperi libertate, timp, liniște, experiență, sănătate?
  • Cumperi iluzia siguranței? Care este doar o iluzie. Nu există siguranță absolută.
  • Cumperi “imaginea” de om bogat?
  • Cumperi comoditate?

Tu realizezi faptul că astăzi avem atât de multe opțiuni? Că oricine poate să își îmbunătățească nivelul de libertate prin ceva curaj, educație și schimbări de mindset.

Realizezi că suntem norocoși că nu avem constrângeri politice, armate, economice care să ne țină la nivel de subzistență, așa cum se întâmplă în foarte multe locuri din lume?

Eu nu zic că toți putem ajunge pe culmile succesului, însă spun că putem cu toții sa ajungem mult mai sus decât suntem astăzi.

Înainte să te gândești că nu se poate, că sunt condiții grele, te întreb:

ai făcut tot ceea ce este necesar pentru a ajunge liber?

Cum poți găsi soluția pentru a ieși dintr-o structură ierarhică, pentru a genera singur venituri, fără a mai merge la job, pentru a avea un program mult mai flexibil? Cum de alții pot și tu nu, în contextul în care șansele par mai egale ca niciodată pentru toți, într-o țară ca a noastră?

Educatia financiara stă la baza libertății financiare, pentru că nu este despre “câți bani pot face”, ci despre “cum îmi gestionez mai bine resursele financiare”, “cum adaug noi resurse financiare resurselor actuale”.

Chiar și atunci când te-ai angajat pe un salariu mare și reușești să pui de-o parte niște bani la finalul fiecărei luni, vei constata, poate cu dezamăgire și destul de curând, că nu ai nicio șansă să te îmbogățești vreodată din veniturile lunare. Acesta reprezintă un moment critic, când apare tentația ca mai degrabă „să te bucuri de viață” și să cheltui tot pentru bunăstarea imediată. Pentru a depăși momentul cu succes, secretul este să-ți propui o țintă alternativă: nu bogăția, ci mai degrabă libertatea financiară. Acest scop este mult mai la îndemână, dar presupune totuși eforturi considerabile. Iată un reper simplu în funcție de care te poți orienta.

Fă și altceva „pe lângă” jobul principal. Oricât de solicitant și de bine-plătit este locul de muncă principal, trebuie să ții cont că nimeni nu ți-l garantează vreodată la nesfârșit, cum nu poți fi nici sigur că vei găsi întotdeauna ceva la fel de bun. Dacă ai o abilitate sau un talent care îți poate aduce un venit oricât de modest, continuă să le practici, chiar și într-un regim „de avarie”. Poate fi vorba de comerț, de servicii, de mică manufactură sau de culturi sezoniere în bătătura bunicilor – orice poate aduce un venit suplimentar chiar și de ordinul a câteva sute de lei pe lună.

Folosește-ți capitalul relațional și deschiderile pe care ți le oferă rețelele din care faci parte.

Avantajele sunt multe. În primul rând, în cazul unei crize severe în industria în care activezi vei putea să te bazezi pentru o vreme nu doar pe economii, ci și pe niște venituri curente din altă sursă. În al doilea rând, o astfel de plasă de siguranță îți face mai ușoare discuțiile despre salariu și traseul de carieră, chiar și numai prin încrederea suplimentară pe care ți-o aduc în negocieri. Nu în ultimul rând, banii îi poți folosi în mod exclusiv pentru economisire suplimentară, fără să ai o senzație la fel de acută că renunți la ceva ca atunci când economisești din salariu.

Ceea ce îi face pe cei mai mulți oameni simpli visători, spre deosebire de persoanele care își trăiesc visul, este că visătorii nu au calculat niciodată cât ar costa visul lor.

Pentru tine ce înseamnă libertate financiară?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.