Ce face un mare lider în secolul XXI?

Traim intr-o lume a secolului XXI, mai globală, super activă digital și transparentă, cu flux de informaţii şi de inovare mai rapid ca oricand, în care nimic măreț nu se face fără un fel de matrice complex. In acest context, un leadership bazat  pe practicile tradiţionale de dezvoltare va încetini creşterea dvs. ca lider.  Evaluările tradiţionale  vor da rezultate fals positive (vezi evaluarile ametitoare ale oamenilor politici), amețindu-vă să credeți că sunteți mai pregătiți decât sunteţi cu adevărat. Leadershipul în secolul XXI e definit şi demonstrat de trei întrebări.

Încotro sa priviți pentru a anticipa următoarea modificare în modelul dvs. de afaceri sau în viaţa ta? Răspunsul la această întrebare e în calendarul dvs. Cu cine vă petreceți timpul? Pe ce subiecte? Unde călătoriţi? Ce citiți? Şi apoi cum transformați astea în înţelegerea potenţialelor discontinuităţi,şi apoi în decizia de a face ceva chiar acum. Ce faceti ca sa  fiți pregătit pentru situatiile neprevazute?  Există o echipă de leadership in care fiecare membru, colecteaza tendinţe care au impact  şi împărtăşesc acestea, apoi decid să corecteze cursul strategiei sau să anticipeze o nouă mişcare. Marii lideri nu țin capul în jos. Văd după colțuri, modelând viitorul, nu doar reacţionând la acesta.

A doua întrebare este, care este măsura diversității  reţelei personale şi profesionale de persoane interesate? Auzim adesea despre reţele. Putini oameni inteleg ca in lumea de astazi a fi parte din retele  si a forma retele a devenit o activitate vitala. Dar într-o oarecare măsură, toţi avem o reţea de oameni cu care suntem comfortabili.  Această întrebare se adresează capacitatii de a dezvolta relaţii cu oamenii care sunt foarte diferiți față de tine. Aceste diferenţe pot fi biologice, fizice, funcţionale, politice, culturale, socio-economice. Şi totuşi, în ciuda tuturor acestor diferenţe, ei comunică cu tine şi au încredere în tine suficient să coopereze cu tine în atingerea unui scop comun. Marii lideri înţeleg că a avea o reţea mai diversă e o sursă de identificare a modelului la nivele mai mari şi, de asemenea, de soluţii, pentru că ai oameni care gândesc diferit de tine.

A treia întrebare: eşti suficient de curajos să renunţi la o practică ce ți-a adus succes în trecut? Există o expresie: ascultă ca să fii ascultat. Dar dacă tu urmezi acest sfat, șansele cele mai mari sunt ca vei continua să faci ceea ce e familiar şi confortabil. Marii lideri îndrăznesc sa fie diferiți. Nu vorbesc doar despre asumarea de riscuri, ci chiar și le asumă.  Impactul cel mai mare vine când ești capabil să construiești rezistenţa emoţională.

Să reziști oameniilor care îți spun că noua ta idee e naivă, necugetată sau pur şi simplu proastă. Sa rezisti ostilitatii, neintelegerilor refuzurilor si sa mergi mai departe. Interesant că oamenii care vi se vor alătura nu sunt membrii obișnuiți din reţeaua dvs. Sunt adesea oameni care gândesc diferit şi, prin urmare, sunt dispuşi să vi se alăture în a face un salt curajos.

Şi acesta e un salt, nu un pas. Mai mult decât programele tradiţionale de leadership, răspunsul la aceste trei întrebări va determina eficiența dumneavoastră ca lider din secolul XXI.

Prin urmare, ce face un mare lider în secolul XXI? Am întâlnit mulți şi ei ies în evidență. Sunt femei şi bărbaţi care se pregătesc nu pentru predictibilitatea confortabilă a zilei de ieri dar și pentru realitățile de azi şi toate posibilităţile necunoscute de mâine.

jedi-master-yoda-quotes-meditation-school

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.