De ce este Networking-ul atât de important

De ce este Networking-ul atât de important

S-ar putea spune că primul telefon a fost o pierdere totală de timp: a devenit util atunci când a fost conectat la un al doilea telefon pe care două persoane puteau vorbi unul cu altul. Pe măsură ce mai multe persoane s-au conectat la rețeaua de telefonie, rețeaua a devenit mai importantă și mai utilă cu fiecare noua conectare.

Aceasta este ceea ce este denumit în jargonul tradițional de afaceri ca un “efect de rețea”: cu cât mai mulți oameni sunt implicați, cu atât mai mare este beneficiul implicării. Însă doar adăugarea de oameni rețelei de telefonie nu a făcut din asta o afacere mare. Pentru asta, oamenii trebuiau să vorbească la telefon între ei. Pe scurt, pentru ca acest “efect de rețea” să apară,  a trebuit să comunice între ei: au trebuit să se inter-conecteze.

Fie că vorbim despre apariția unei tehnologii dominante, adoptarea unei noi mode, succesul unui nou restaurant sau accesul la

informații despre un loc de muncă vacant, cercetările demonstrează că acestea sunt adesea rezultatul activității unui număr relativ mic de persoane în rețea. Ei bine, trăsăturile demonstrate de acei indivizi – care pot să nu fie conștienți de ce sunt atât de influenți – pot să fie decodificate și învățate.

Fie că sunteți antreprenor, consultant, sau în căutarea unui loc de muncă, că lucrați în vânzări sau dezvoltați o afacere sau pur și simplu doriți să vă mutați cariera în altă direcție, în această postare vom face o excursie prin ce ai nevoie să știi despre conectarea cu alte persoane și aducerea efectelor de rețea în Network Marketing.

Atunci când înțelegi “de ce” ceva funcționează dar și “cum”, ai în mod evident o șansă mult mai bună de a face ca acel ceva să funcționeze pentru tine. Și că, în analiza finală, este scopul nostru – de a vă transforma pe fiecare dintre voi într-un “rețelist” mult mai bun.

De regulă, școlile de afaceri și organismele de formare profesională din întreaga lume sunt ocupate să urmeze o programă pentru dezvoltarea de “abilități fundamentale”, adică în mod tradițional strategie, finanțe, marketing și altele asemenea.

O să vedem că, de multe ori, abilități care nu intră la “abilități fundamentale”, sunt extrem de importante în obținerea unui job sau în succesul în afaceri.  Această postare nu va deschide uși pentru tine, dar îți va crește în mod semnificativ șansele pentru a ți le deschide singur.

 Dar ce este mai exact acest lucru “rețea”, și de ce este atât de important? Nu este deloc o idee rea de a elimina unele mituri chiar de la început prin definirea a ceea ce NU este o rețea, înainte de a ajunge la ce este:

  • Networking nu este despre manipularea oamenilor pentru a obține ceea ce vrei
  • Networking nu este doar despre a oferi cărți de vizita
  • Networking nu este despre folosirea vechilor conexiuni pentru a oferi ceva care ar fi trebuit să meargă pe bună dreptate la altcineva
  • Nu ai o rețea dacă ai o listă de membri, sau lista absolvenților sau o altă baza de date .
  • Networking nu este despre vânzare: crearea de rețele este despre deschiderea ușilor, păstrarea lor deschise și despre a vedea unde duc acestea. Vânzarea este despre “închidere”.

Există o mulțime de asemănări cu tehnicile utilizate în vânzări, iar crearea eficientă de rețele poate să vă ajute, fără îndoială, să faceți vânzări și să creșteți afacerea. Dar dacă sunteți văzut ca fiind din vânzări, oamenii devin suspicioși și sunt șanse mari să închidă ușa deschisă din fața ta.

Construcția  de rețele eficiente este, de fapt, despre optimizarea abilităților noastre în trimiterea și primirea mesajelor adecvate (și blocarea celor nepotrivite) în cele trei moduri în care ființele umane comunică în afaceri: față în față, prin telefon și în scris. Ca și în viață, lucrul cheie este de a profita la maximum de punctele noastre forte și de a ne minimiza slăbiciunile.

Fie că sunteți unul dintre cei mai buni oameni din echipă, fie că sunteți la început de drum (sau oriunde între), aveți nevoie de o rețea pe care să vă bazați. Oricine care a condus un proiect știe din experiență că:

(a) o rețea existentă de susținere este o resursă esențială pentru abordarea numeroaselor provocări ale unor astfel de proiecte; și

(b) abilitățile de Networking sunt vitale dacă doriți să duceți un proiect la succes.

Crearea de rețele și obținerea de recomandări reprezintă un aspect important atât în vânzări, cât și în dezvoltarea afacerilor, dar este uimitor cât de des oamenii neglijează acest aspect.

Pentru a lua doar două segmente ale procesului de vânzare, să ne uităm la prospectarea inițială și închiderea înțelegerii. Orice agent de vânzări poate face o primă listă de prospecți cu care să umple gura “pâlniei” de vânzări. Dar pentru a ajunge la mai puțin prospecți mai puțin direcți, sau pentru a ajunge la persoana potrivită, asta implică activarea unei rețele largi și diverse de oameni care nu știu neapărat unul pe altul, dar care cunosc o mulțime de oameni diferiți.

Iar când încheie o afacere complexă, un agent de vânzări, de multe ori, trebuie să poată apela la o rețea de încredere de clienți mulțumiți existenți, dispuși să susțină afirmațiile agentului de vânzări. Agentul de vânzări are nevoie deci și de o rețea de arbitri, persoane cărora le-a vândut anterior și cu care a păstrat legătura.

Există și un alt motiv foarte bun pentru dezvoltarea unei rețele, dacă ești în căutarea de afaceri. Strategia corectă este să îți sapi fântâna înainte să-ți fie sete. Oricine a lucrat în dezvoltarea afacerilor vă va spune că costul formării unui nou client sau partener este aproape întotdeauna mult mai mare decât păstrarea sau cultivarea unuia deja existent. Mulți oameni subestimează importanța rețelelor în recrutare. Probabil, ei subestimează importanța rețelelor și în alte domenii ale vieții lor. Networking-ul este despre construcția de relații de încredere.

Dacă ți-ai găsit activitatea potrivită pentru tine, atât  rețelele din care deja faci parte, dar și rețeaua pe care începi să ți-o construiești vor face diferența dintre succes și eșec, și vor determina nivelul de inserție în colectivitate.

Toată lumea știe că suntem animale sociale și că avem nevoie de legături cu alți oameni pentru a funcționa corect și eficient. Pentru a ne simți acceptați, avem nevoie de o rețea de persoane care ne plac și pe care să le respectăm. Uneori, găsim soluții în micul nostru cerc interior de persoane pe care le cunoaștem bine. Însă, de cele mai multe ori, dacă problema este mai complexă, trebuie să privim mult mai departe.

Creativitatea și inovația nu sunt neapărat atribute ale genialității. Ele sunt, de cele mai multe ori, atribute ale cuiva bine conectat cu alte persoane și rețele și care devine punte de legătură prin care circulă idei, concepte, soluții de care altfel nu ar fi avut cunoștință. Altfel zis, creativitatea și inovația sunt chestiuni de import-export. Pentru succes, este nevoie să ieși din zona de confort și să te întâlnești și cu alți oameni, să-ți mărești rețeaua și reputația.

Leadership-ul este un fenomen mult studiat, dar adesea doar parțial înțeles. Cercetările ne spun că ceea ce diferențiază un lider de un manager este abilitatea de a crea punți între oameni și grupuri prin care informația și motivarea să circule liber și să crească astfel nivelul energetic necesar saltului cuantic la succes. Adică liderii sunt networkeri foarte abili.

Sper că argumentele aduse v-au convins că Networking-ul nu este opțional pentru bunăstare și succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.