Cultura cooperarii

Cultura cooperării

Producţia open-source ne-a arătat că software-ul de clasă mondială, gen Linux sau Mozilla, poate fi creat şi fără structura birocratică a unei firme şi fără stimulentele pieţei,  aşa cum le cunoaştem.  Google se îmbogăţeşte pe sine îmbogăţind mii de blogeri prin AdSense. Amazon şi-a deschis interfaţa de programare a aplicaţiilor spre peste 60.000 de dezvoltatori şi nenumărate magazine tip Amazon. Aceste companii îi îmbogăţesc pe alţii nu din altruism, ci drept cale de a se îmbogăţi pe sine. Ebay a rezolvat dilema prizonierului şi a creat o piaţă unde nimic nu ar fi existat,  creând un mecanism de feedback care transformă jocul dilemei prizonierilor într-un joc al asigurării.

În loc de “niciunul nu poate avea încredere în celălalt”,  trebuie să facem mişcări suboptimale,  și să îl înlocuim cu măcar “dovedeşte-mi că eşti demn de încredere şi voi coopera”. Wikipedia a folosit mii de voluntari pentru a crea o enciclopedie gratuită cu un milion şi jumătate de articole în 200 de limbi în doar câţiva ani.

Milioane de oameni contribuie cu propriile computere când nu le folosesc pentru a se conecta unii cu alții prin Internet în “colective de super computere” care ajută la rezolvarea problemei plierii proteinelor de către cercetătorii în medicină. E vorba de programul “Folding at Home” de la Stanford. Să descifrezi coduri.  Să cauţi viaţă în spaţiu.

Nu cred că ştim încă suficient despre mecanismele si beneficiile cooperării. Nu cred că am început măcar să descoperim care sunt principiile de bază. Dar cred că putem începe să ne gândim la ele.  Dar gândiți-vă la interesul propriu. Toate astea țin de interesul propriu, care se adună la ceva. În El Salvador, ambele pârți care s-au retras din războiul civil au făcut mişcări despre care s-a dovedit că reflectă strategia dilemei prizonierului.

In toata lumea, sunt oameni care au organizat singuri proteste politice şi campanii de mobilizare la vot folosind dispozitive mobile şi SMS-uri. Este posibil un proiect  global al cooperării? Un studiu trans disciplinar al cooperării? Cred că rezultatul ar fi foarte important si ar putea duce la conștientizarea unei noi realități.  Cred că trebuie să începem să dezvoltăm hărţi ale acestui teritoriu, astfel încât,  să putem vorbi de asta trans disciplinar.  Şi nu spun că faptul de a înţelege cooperarea ne va face neapărat mai buni ca oameni. Uneori oamenii cooperează pentru a face lucruri rele. Dar o să vă reamintesc că acum câteva sute de ani, oamenii îi vedeau pe cei dragi murind de boli despre care credeau că ar fi fost provocate de păcate, de străini sau de spirite diabolice.

Descartes a spus că avem nevoie de un mod cu totul nou de a gândi. Când metoda ştiinţifică a oferit acest nou mod de gândire şi biologia a arătat că bolile erau provocate de microorganisme, suferinţele au fost uşurate.  Ce forme de suferinţă ar putea fi uşurate, ce forme de bunăstare ar putea fi create dacă am ști un pic mai multe despre cooperare?  Nu cred că această postare se va materializa automat.  E nevoie de efort.   Așa că vă invit să meditați dacă nu cumva ar fi mutual  benefic  să mă ajutați  să dezvolt  proiectul cooperării cu baza  în  Network Marketingul digitalizat,  sau să porniți un proiect propriu, care să implice  cooperare  semnificativă, orientată în direcția evoluției umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.