Atentie la emotii si sentimente

Inteligența emoțională este o abilitate esențială pentru toata lumea, dar pentru lideri este și esențială și indispensabilă. Înțelegerea emoțiilor vă poate ajuta să comunicați mult mai bine cu prietenii, cu familia, cu colegii și să lucrați mai bine în echipa. Vă poate ajuta să va realizați  adevăratele scopuri în carieră, chiar și atunci când vă simțiți confuz sau stresat de ele.

Atunci când ne gândim la ideea de inteligență, avem în vedere IQ-ul unei anumite persoane. Nu obișnuim să luăm în calcul și capacitatea de a relaționa, ușurința manifestată în comunicare sau calitatea relațiilor pe care un individ știe să le cultive. In mediul solicitant al muncii, profesioniștii veritabili știu să își demonstreze stăpânirea de sine prin exercițiul de a înțelege emoțiile și motivațiile atât ale lui, cât și a celor din jurul lor, pentru a putea clădi relații de anduranță. Această trăsătură dovedește inteligență emoțională și arată o mare capacitate de conștientizare și control a propriilor emoții, pentru o adaptare cat mai eficientă față de mediul social reprezentat de locul de muncă.

Inteligența emoțională (EQ) presupune în primul rând conștientizare de sine, autodisciplină și empatie. Ea dă seamă de felul în care ne controlăm impulsurile și sentimentele. Deși copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, ea poate fi îmbunătățită și cultivată inclusiv la vârsta adultă.

In general, atunci când vorbim despre capacitatea de a gestiona propriile emoții, ne raportăm la capacități precum conștientizarea, menținerea controlului asupra propriilor acțiuni și emoții, precum și la manifestarea empatiei în relațiile interpersonale. Toate acestea se pot dovedi atât în momentele de stres de la locul de muncă, cat si in cele din viața privată. Pentru ca obiectivele fiecăruia dintre noi să se realizeze, este nevoie de întrunirea a patru condiții care alcătuiesc ansamblul inteligenței emoționale:  Cunoașterea de sine,
Conștiința socială, Stăpânirea de sine, recunoașterea greșelilor și flexibilitatea, Gestionarea relațiilor.

Să te asculți cu atenție pe tine însuti este extrem de important. Pot exista momente când te confrunți cu decizii majore sau situații dificile. In astfel de momente, inteligența emoțională te poate ajuta și te poate scoate din încurcătură. In astfel de momente te vei felicita ca ai fost atent la tine însuți.

Desigur,  să aveți un mentor poate grăbi procesul și vă poate ajuta să vă  îmbunătățiți inteligența emoțională. Prezenta unui mentor va  face mai ușoară trecerea prin timpuri grele.

O cariera de succes se sprijină pe o stare interioara armonioasă, iar aceasta depinde de o relaționare cât mai facilă cu cei din jur. Inteligența emoțională este calea cea mai lina de a rezolva multe dintre problemele care afectează relațiile interumane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.