Un cadran util pentru alegeri corecte

Un cadran util pentru alegeri corecte

Viața noastră e plină de proiecte, de oportunități. Unele mai bune, altele mai puțin bune. Unele ni se potrivesc, altele nu. De regulă, alegem câteva în care investim timp, efort sau bani, în speranța că poate vom obține un rezultat măcar decent.

Este util să ai un portofoliu cât mai mare de proiecte, ca să ai de unde alege, pentru că nu toate vor funcționa pentru tine. Dar cum să alegi optim?

Cadranul de mai jos poate fi de folos în aceste alegeri:

Un proiect ar putea fi simplu, dar nu și ușor. Un proiect poate că este interesant, dar necesită investiții mari, sau o experiență pe care nu o ai și nici nu poți să o obții repede, sau necesită părăsirea actualelor surse de venit în speranța unor venituri potențiale.

Pe de altă parte, succesul nu înseamnă întotdeauna bani,  înseamnă de cele mai multe ori doar că ai obținut ceea ce sperai, că se potrivește visurilor și aspirațiilor tale. Fiecare dintre noi avem o noțiune de succes a noastră, subiectivă.  Deși fiecare proiect se încadrează într-unul din cele patru cadrane, nu există un răspuns unic, corect și potrivit pentru o anumită persoană sau pentru un moment dat.

Iată câteva dintre capcanele care ar trebui evitate și în care cadranul alegerilor ne poate fi de folos:

  1. Toate ouăle tale sunt într-un coș cu șanse mici. In acest caz iți asumi un risc foarte mare. Poți să te împiedici și să le spargi pe toate. Dar poate că e visul tău. Și poate vrei o scurtătură. Desigur, problema este că acesta nu este un plan rezilient și de  termen lung. Prin analogie, cineva va câștiga la loterie mâine, dar din păcate, asta nu înseamnă că vei fi tu.
  2. Speri să ai succes făcând ceva care depinde de un anumit deficit, de un gol de piață cunoscut.  Asta te situează în cadranul din dreapta sus. Problema poate fi că și alții știu asta, aleg la fel și te vei lovi de concurență. Dintr-o dată, șansele tale au scăzut. De exemplu, este ușor sa începi un cont de Instagram, de Facebook, de Linkedin, de Tweeter. Dar dacă toată lumea o face, iar tu o faci asemănător cu ceilalți, șansele de a ajunge la un trafic de top 0.01% care ar fi generator de influență și efect de rețea aproape de zero (pentru efectul de rețea vedeți https://bww.ro/armeanu/). Perseverența, creativitatea și știința rețelelor te pot ajuta să faci lucrurile diferit de alții.
  3. Daca te concentrezi doar pe succese cu probabilitate mare de reușită, dar și de valoare redusă, atunci e foarte probabil ca rezultatele să nu merite cu adevărat timpul tău. Poți obține ușor, de exemplu,  câteva noțiuni de bază la un webinar de 3 dolari pe oră, dar s-ar putea să nu merite nici măcar 3 dolari.

Pe de altă parte, e bine sa luați în considerare un portofoliu de proiecte. Unele dintre ele poate au un potențial foarte mare de succes și câștigurile ar fi interesante, dar este nevoie să accepți schimbarea, să accepți să înveți lucruri noi și să fii perseverent. Poți sa accepți aceste condiții, care nu sunt obligatorii, dar sunt absolut necesare pentru a reuși, sau să nu le accepți. Este alegerea ta. E bine însă să pleci de la ipoteza că generozitatea, educația și perseverența investite în proiectul potrivit,  întotdeauna vor da roade.

Este întotdeauna o alegere buna să alegi un proiect de mare potențial și care țintește foarte sus din mai multe motive. Un motiv este că majoritatea oamenilor se tem să se implice în astfel de proiecte. Le este teamă pentru că echivalează “șanse mici de succes” cu “riscant”. Este o confuzie comună. Riscant implică faptul că eșecul va costa foarte mult. Puteți prospera cu această strategie dacă aveți un portofoliu, ați ales bine și vă dați seama că “puțin probabil” nu este deloc același lucru cu “nu merită încercat.”

Cele mai bune proiecte sunt cele care necesită perseverență, educație continuă, schimbare (pentru că toate aceste calități sunt rare). De regulă, proiectele de acest tip sunt generoase, duc și la dezvoltare personală și profesională și duc la rezultate remarcabile folosind efectul de rețea.  In astfel de proiecte, ceilalți participanți se constituie în rădăcinile care vor hrăni proiectul și pe care se va construi succesul tău.

Mult succes pentru alegerea unui proiect de mare potențial și care țintește foarte sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.