Drumul, menirea și legenda

Drumul, menirea și legenda

Schimbarea se produce oricum, ea e înscrisă în genele noastre. Schimbarea este peste tot în jurul nostru, în tot universul. Planetele și pozițiile lor sunt în continuă schimbare, natura se schimbă în funcție de anotimp, noi ne schimbăm în funcție de etapele vieții, etc. Lumea în care trăim este în acest moment într-o profundă schimbare de la epocă industrială la cea digitală. Suntem într-o continuă schimbare fie că ne dăm seama, fie că nu. Schimbarea și adaptabilitatea sunt  atribute al vieții și evoluției, atât individual cât și organizațional. Practic nu putem sta pe loc atâta timp cât suntem în viață. Stagnarea înseamnă involuție, iar involuția duce la moarte. Oare nu e mai bine să facem schimbările conștient decât să le lăsăm la voia întâmplării și ele să se producă haotic? Daca tot are loc schimbarea și n-o putem  evita, oare nu e mai bine să o facem noi înșine în sensul în care îl dorim – către mai bine, în direcția care să ne ducă spre atingerea succesului, prosperității și fericirii?

Am petrecut ultimii  ani studiind ştiinţa motivării umane. În mod special dinamica factorilor externi  şi a factorilor interni de motivare. Şi pot să vă spun că nu sunt nici măcar apropiaţi. Dacă priveşti rezultatele ştiinţei,  este o diferenţă imensa între ceea ce cunoaşte si crede ştiinţa şi ceea ce fac afacerile.

Iar ceea ce este alarmant aici este că sistemul de operare în afaceri – gândiţi-vă la mulţimea de presupuneri şi protocoale aflate la baza afacerilor, cum motivăm oamenii, cum utilizăm resursele umane – este construit în întregime pe factori de motivare externi,  totul se învârte în jurul răsplății și pedepsei.

Acesta este de fapt  regula pentru multe din sarcinile tipice secolului 20. Dar pentru sarcinile secolului 21, aceasta  abordare mecanică, de tip recompensă şi pedeapsă,  nu numai că nu se aplică,  dar adesea nu funcţionează, iar și mai adesea  adesea dăunează.

De ce nu eşti mulţumit cu ceea ce eşti şi cu ceea ce ţi-a dãruit existenţa?  Deoarece atenţia ta se îndreaptã întotdeauna spre altceva. Nu te îndrepţi spre realizarea propriului tău potenţial. Urmărești visuri care nu-ți aparțin.

Încerci să fii ceea ce vor alții să fii, însă acest lucru nu te va putea mulţumi niciodată.  Iar când apare nemulţumirea, logica îți spune: “Poate că ceea ce ai nu este suficient; străduiește-te să obţii mai mult!”

Atunci încerci să obţii mai mult, începi să cauţi. Şi toată lumea apare cu o mască zâmbitoare, toată lumea zâmbeşte fericită, astfel încât fiecare vrea să-i păcălească pe toţi ceilalţi. Şi tu porţi, la rândul tău, o mască, astfel încât ceilalți cred că eşti ceva mai fericit; iar tu, la rândul tău, ai impresia că ei sunt mai fericiţi.

Iarba pare a fi mai verde în curtea vecinului. El privește însă iarba din curtea ta; pentru el aceasta este mai verde. Ea pare efectiv mai verde, mai mlădie, mai frumoasă. Acestea sunt iluziile pe care le creează distanţa. Când te apropii însă mai mult, începi să vezi că nu este chiar așa.

Vezi pe cineva care dispune de mulţi bani: îţi vine imediat ideea că banii reprezintă cauza fericirii. Priveşte la acest om! Cât de fericit pare sã fie! Aşa ca alergi după bani. Un altul este mai sănătos; alergi după sănătate! Un altul face altceva şi arată foarte mulţumit – îl urmărești!

Dar de fiecare dată e vorba de celălalt…  Care este însă visul TAU, dar chiar al TAU…

Prosperitatea şi abundenţa sunt cuvinte fără sens dacă nu ai sănătate, pe cineva care să te iubească şi o muncă pe care să o faci cu plăcere.
Pe de altă parte, dacă desfășori activități în slujbe sau afaceri fără potențial, nesigure și ineficiente financiar, depui eforturi fără rezultate notabile, încrederea în sine se va eroda, aspirațiile ți se vor micșora, pretențiile de la tine și de la ceilalți vor scădea și vei ajunge, inevitabil, ca atât de mulți alții, să te complaci într-o rutina devastatoare atât material cât și spiritual. Pe de altă parte vei începe să nu mai ai rezultate și aspirații nici în alte domenii ale vieții tale. Fă-ţi timp să experimentezi lucruri și activități noi, cu potențial de a crea cu adevărat mulțumire și abundenta,  şi vei avea parte de o abundență din ce în ce mai mare, an după an.

Caută să-ți găsești drumul, menirea și legenda.

Atunci și Universul va conspira să reușești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.