De ce avem nevoie de lideri priceputi si onesti?


De ce avem nevoie de lideri pricepuți și onești?

Mai întâi trebuie să ne lămurim ce trebuie înțeles prin termenul LIDER. In toate chestiunile care sunt orientate către o finalitate oarecare, la care ajungem să ne raportăm într-un fel sau altul, este nevoie de ceva diriguitor prin care ceea ce trebuie împlinit să fie dus la îndeplinire în mod direct și corect. Un vapor nu ar ajunge la destinaţia finală dacă nu ar fi dirijat înspre port prin străduința căpitanului. Omul are o anumită finalitate spre care se orientează întreaga sa viaţă şi acţiune, deoarece el este activ atât prin intelect cât și prin acțiune. Este evident faptul că oamenii operează prin tot ce fac în virtutea unei finalităţi. Se întâmplă ca oamenii să acţioneze tinzând în moduri diferite spre o finalitate, iar însăşi varietatea îndeletnicirilor şi a acţiunilor umane arată acest lucru. Aşadar, omul are nevoie de ceva diriguitor întru finalitate.

Fiecăruia dintre oameni îi este sădită în mod natural lumina raţiunii, de care este călăuzit către o finalitate în toate actele sale. Şi, dacă un om ar hotărî să trăiască solitar, nu ar mai avea nevoie de nici un alt diriguitor, ci, şi-ar fi el însuși sieși LIDER, întrucât s-ar conduce de unul singur în actele sale, prin lumina raţiunii dată din voinţa divină. Omul este în mod natural o fiinţă socială şi politică, o fiinţă care trăieşte în mulţime și prin mulțime. Pentru celelalte vieţuitoare, natura a pus la dispoziţie hrană, acoperământ de păr, mijloace de apărare precum dinţii, coarnele, unghiile sau, cel puţin, viteza de alergare. Însă omul nu a fost creat cu nimic din acestea, ci, în locul tuturor acestora, i-a fost dată raţiunea prin care, cu ajutorul mâinilor, el şi le poate procura pe toate acestea; însă pentru procurarea lor integrală nu este de ajuns un singur om, căci un om singur nu poate înfrunta viaţa fiindu-şi suficient sieşi. In consecință, îi este propriu omului să-şi ducă viaţa în asociere, în comunități.

Mai mult: unora dintre vieţuitoare le este înnăscut  un instinct în privinţa celor ce le sunt utile sau nocive. Apoi, alte vieţui­toare, printr-o deprindere naturală, îşi dau seama că, anumite ierburi medicinale sunt necesare vieţii lor. Despre cele ce îi sunt necesare vieţii, oamenii au doar în comun o cunoaştere naturală, ca şi cum acest lucru ar însemna că, pornind de la principii universale, el ajunge prin raţiune la cunoaşterea singularelor care sunt necesare vieţii umane; însă un singur om nu poate ajunge astfel, prin raţiune proprie, la toate acestea. Omului îi este deci necesar să trăiască încomunități, astfel încât să existe întrajutorare şi fiecare să se deprindă prin raţiune cu domenii felurite: de exemplu, unul cu medicina, altul cu alta, un altul cu cealaltă.

Acelaşi lucru apare foarte limpede din aceea că îi este propriu omului să se folosească de vorbire, prin care îşi poate exprima pe de-a-ntregul ideile în faţa altora. Dacă este natural pentru om să trăiască în societate, atunci este necesar ca, în privinţa treburilor umane, să existe cineva care să conducă comunitățile. Deoarece există mulţi oameni şi pentru că fiecare se îngrijeşte de ceea ce îi convine lui, dacă nu ar exista cineva care să aibă grijă de acest lucru, adică să ţină la binele oamenilor, aceștia s-ar risipi, așa cum s-a întâmplat cu poporul român după 1989.

Aşa­dar, pe lângă ceea ce determină binele propriu al fiecăruia, trebuie să fie ceva care să determine binele comun al comunității; și de aceea, în cazul tuturor celor ce se ordonează într-o unitate, cineva trebuie să-și asume rolul de Lider. Aşadar, trebuie să existe un Lider în orice comunitate.

Potrivit lui Max Lindsberg, formula după care acționează un Lider eficient este următoarea: Leadership = viziune x motivație x entuziasm.
Majoritatea cercetărilor arată că liderii gândesc strategic, un lider eficient cunoscându-și atât punctele forte cât și limitele. Caracteristicile unui lider eficient, sunt hotărât, curajos, optimist, înțelept, echilibrat, principial, onest, carismatic. 

Deși nu este în mod specific definit prin standarde, termenul de Leadership are câteva sensuri larg acceptate, incluzând:

  • abilitatea de a crea o viziune clară;
  • capacitatea de a împărtăși viziunea cu ceilalți și de a-i motiva să o urmeze;
  • capacitatea de o oferi structura organizatorică, instrumentele și informațiile care permit celorlalți să aibă succes în urmărirea viziunii și de a aborda riscurile și conflictele care apar pe parcursul urmăririi respectivei viziuni.

Leadership-ul în Network Marketing este crucial deoarece sistemele au evoluat astfel încât joaca un rol din ce în ce mai important.  La început, Leadershipul era utilizat pentru a controla scopurile si pentru a se concentra asupra minimizării efectelor erorilor.  Acum, în Network Marketing, un bun Leadership are o abordare mult mai cuprinzătoare asupra organizației și a punctelor cheie. Acest lucru necesita un nou mod de lucru și noi nivele ale Leadership-ului. Nu este suficient să deții o politică de o pagină care să fie singura responsabilitate a Liderului. Maximizarea beneficiilor la standarde înalte necesită existența unui Leadership atât la nivelul întregii organizații dar și la nivelul fiecărei echipe.

Experții de top sunt de acord că liderii de succes trebuie să deţină abilităţi care să asigure un ecosistem pentru succesul tuturor. Experiența și profesionalismul reprezintă cu siguranță o necesitate, dar asta nu este totul. Înainte să deveniţi un lider, cel mai important este să lucrați la dezvoltarea personală, căci în momentul în care deveniți lider, responsabilitățile cresc, iar obiectivul devine progresul întregii echipe.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.