Este posibil

Omul poartă încă în el multe instincte animalice: furia, ura, gelozia, posesivitatea, șiretenia. Tot ceea ce a fost condamnat în interiorul omului pare să aparțină unei părți inconștiente foarte profunde.

Scopul culturii și alchimiei spirituale este acela de a produce eliberarea de întregul trecut animalic. Dacă nu se va elibera de acest trecut,  omul va rămâne divizat. Trecutul animalic și calitățile umane nu pot coexista, sunt contradictorii, deoarece calitățile umane reprezintă tocmai opusul celor animalice.

Soluția cea mai frecvent adoptată este   căderea în ipocrizie. Adică, în ceea ce privește comportamentul  formal, omul se conformează idealurilor umane de iubire și adevăr, de libertate, de ființă socială și sociabilă, de empatie, de neposesivitate și compasiune.

Toate acestea reprezintă însă numai un strat  superficial, iar animalul ținut ascuns se poate ivi la suprafață în fiecare clipă; orice întâmplare îl poate face să apară.  Orice situație mai dificilă, mai complicată  scoate la iveală agresivitatea, violența.  Însă, indiferent dacă apare la suprafață sau nu, conștiința interioară este divizată.

Această conștiință divizată ne face să ne  punem întrebarea: cum ar putea individul să devină un întreg armonios? Același lucru este  valabil și în cazul societății: Cum putem transforma societatea într-un întreg armonios fără războaie, fără conflicte, fără clase sociale antagonice; fără separare pe criterii de culoare, religie, castă sau națiune?

În loc să gândim în termeni de revoluție și să schimbăm societatea, structura ei, ar trebui să ne punem mai serios problema evoluției culturale și spirituale, meditației și a transformării individului  în sensul umanității. Aceasta este singura cale ce poate duce, poate nu chiar  la dispariția  diviziunilor existente în cadrul societății, dar măcar la împuținarea lor semnificativa. Pentru individul evoluat,  ele trebuie însă să  dispară.

Iar acest lucru este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.