Adevaruri si Logica

Adevaruri si Logica

Multi oameni cred anumite lucruri ca fiind adevărate numai pentru că există un acord general asupra lor. Intru-cat nu este o modalitate sigură de descoperire a adevărului, în cele mai multe probleme de viata, adoptam anumite „adevaruri” pornind de la opinia sau credinta majoritatii.

Dar, din simplul fapt că există un acord general asupra unei afirmaţii nu decurge că acea afirmaţie este adevărată. Dacă experţii vremii au opinii cu privire la ceva, e probabil ca ceea ce cred ei să fie adevărat sau să se apropie de adevăr. Totuşi, nu faptul că ei au o opinie cu privire la acel lucru îl face pe acesta să fie adevărat, ci adevărul opiniei lor depinde de concordanţa ei cu realitatea. Chiar dacă experţii într-un domeniu se întâmplă să fie de acord în legătură cu o problemă, nu decurge că punctul de vedere asupra căruia sunt de acord trebuie să fie adevărat, deşi, dacă nu eşti specialist, ar fi potrivit să tratezi foarte serios concepţia asupra căreia experţii au realizat un consens.

Dar atunci când oameni, care nu sunt specialişti, sunt de acord într-o problemă, nu există deloc un bun temei pentru a trata consensul lor ca pe un indicator al adevărului.

Un motiv pentru care consensul nu este un indiciu sigur al adevărului este că oamenii sunt adeseori foarte creduli: sunt uşor de manipulat sau de indus în eroare în legătură cu multe lucruri, după cum ştie orice şarlatan sau om politic.

În plus, cei mai mulţi dintre noi suntem înclinaţi spre gândirea deziderativă – credem ceea ce am dori să fie adevărat, chiar dacă nu concordă cu faptele, iar uneori chiar în pofida dovezilor copleşitoare ce contrazic opiniile la care ţinem. In plus suntem inclinati sa tragem concluzii pornind de la informatii insuficiente sau particulare.

Acolo unde nu există consens, o metodă chiar mai puţin sigură de determinare a adevărului este să ne bazăm pe opinia majorităţii. În cele mai importante probleme, majoritatea oamenilor sunt prost sau insuficient informaţi, asta luand situatia favorabila.

Este cu siguranţă mai bine să ne încredem în minoritatea experţilor care au avut timp să studieze datele existente, care opereaza cu date verificate si folosesc metode corecte de aflarea sau aproximarea adevarului,  decât în concepţiile formate în grabă a majorităţii.

Prin urmare, atunci când cineva începe o propoziţie cu „Există un acord general asupra faptului că…” sau „Majoritatea oamenilor cred că…”, ar trebui să stabilim clar ce intenţii se ascund în spatele acestor expresii. De ce are importanţă consensul general? Chiar este vorba de o majoritate? Suntem obligaţi să conchidem despre ceva că trebuie să fie adevărat numai pentru că majoritatea oamenilor cred asta? Care majoritate crede asta?

Desigur, ar putea fi adevărat, dar dacă temeiul pentru care credem acest lucru este că majoritatea oamenilor cred că este adevărat, aceasta este o justificare nesatisfăcătoare.

2 comentarii la „Adevaruri si Logica”

  1. De multe ori consensul general este indus prin diferite mijloace de manipulare în masă. De cele mai multe ori ascunde realitatea, încercând şi în cele mai multe cazuri reuşind să creeze iluzii în mintea unei mase mari de oameni, uneori chiar foarte instruiţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.