Cave, Cave, Deus Videt

Nu m-am decis întâmplător sa scriu astăzi despre virtuți. Cred ca toți cei care vor citi aceasta postare vor înțelege de ce.

VIRTÚTE, virtuți, s.f. 1. Însușire morală pozitivă a omului; însușire de caracter care urmărește în mod constant idealul etic, binele; integritate morală. ♦ Înclinație statornică specială către un anumit fel de îndeletniciri sau acțiuni frumoase. 2. (În loc. prep.) În virtutea… = pe baza, în puterea, ca urmare a… – Din lat. virtus, -tutis (cu unele sensuri după fr. vertu).  DEX online
Virtuțile sunt patrimoniul moral al omului. Ele îl ajuta sa se comporte bine în orice circumstanță, adică sa-l facă bun în sensul cel mai adevarat și complet. Virtuțile umane sunt atitudini ferme, dispoziții stabile, perfecțiuni devenite obișnuinte ale inteligentei și ale voinței, care ne orânduiesc faptele, ordonându-ne pasiunile şi conducându-ne comportamentul după rațiune și credința. Ele dobândesc ușurință, stăpânire de sine și bucurie pentru a duce o viată bună din punct de vedere moral. Omul virtuos este acela care practică în mod liber binele. Virtuțile morale sunt dobândite în mod uman. Ele sunt fructele și germenii actelor morale bune.

Virtute ( latina virtus) este dispoziția sau promptitudinea puterilor omului, obișnuința bine stabilita, care îl direcționează spre fapte bune.  Virtutea este excelenta morala a unei persoane.  Asa cum este aplicat oamenilor, o virtute este o trăsătură de caracter buna.

Latinescul virtus înseamnă, literal, “barbatie,” de la vir, “om” în sensul masculin; și, inițial, se referea la virtuțile masculine, războinice, cum este curajul. Ca o ironie a etimologiei engleze, printre multe altele, cuvântul “virtute” este adesea utilizat privitor la castitatea unei femei.  In greaca, este folosit cuvântul “excelare intrata în obișnuintă.” Este ceva practicat și apreciat în toate timpurile. Virtutea perseverentei este necesara tuturor și pentru toate virtuțile deoarece este o obișnuintă a caracterului și trebuie folosita permanent de orice persoana care dorește sa rămână virtuoasa.

Virtuțile omenești, dobândite prin educație, prin acte deliberate și printr-o perseverentă mereu reînnoită prin efort, sunt purificate și înălțate de harul divin. Pentru omul rănit de păcat, nu este ușor să-și păstreze echilibrul moral.

Trupul, dar și sufletul, trebuie învățate și disciplinate deoarece omul este o unitate a sufletului și trupului. Postul și auto-controlul sunt izvoarele principale ale binelui și temelia dobândirii virtuților.

Când iți ajunge cuțitul la os, când starea ta fizica, emoțională și sufleteasca nu pot sa fie mai rele decât sunt, atunci știi ca e timpul sa schimbi ceva. Când schimbi ceva, schimba în bine. Ferește-te de prietenia sau compania oamenilor nevirtuoși, te vor trage după ei.

Indiferent ca vei alege sa schimbi lucrurile în viata ta înainte ca ele sa devina grave sau vei aștepta pana când cuțitul iți va ajunge la os, salvarea va veni din practicarea virtuților.

Virtuțile, numite adesea fructele spiritului,  sunt:

 1. Compasiunea

Atunci cand dai dovada de aroganta adu-ti aminte de unde ai plecat. Care e virtutea care compenseaza aroganta? Compasiunea. Empatia proactiva, aplicata. Sa intelegi pe cei de langa tine si sa si faci ceva pentru binele lumii care te inconjoara.  E bine sa fii mandru de tine si de realizarile tale, dar nu arogant.

 1. Generozitatea

Sa oferi fara sa astepti inapoi e calea sigura spre suces si avere. Generozitatea este virtutea care compenseaza iubirea de bani si de obiecte. Am fost educati sa credem ca traim in resurse putine si ca fiecare sa ia cat poate. Legea valorii spune ca cu cat dai mai mult cu atat ai mai mult. Nu banii sunt masura valorii ci ceea ce ai de oferit ca om. Dezvolta-ti abilitatile si talentele si ofera valoare lumii. Banii vor veni ca efect secundar.  In afaceri si in iubire cum se aplica principiu. DAI pentru ca ai de unde. Benficiile acestei atitudini? Culegi ceea ce semeni.

 1. Iubirea si bunatatea

Inceteaza sa te mai uiti la capra vecinului. Comparatia distruge suflete. In viata te compari doar cu tine insuti. Anul acesta esti o persoana mai evoluata decat anul trecut? Rezultatele tale de anul acesta sunt mai bune decat anul trecut? Daca raspunsul e da, esti pe drumul cel bun. Incurajeaza-i pe cei din jur sa fie cat de buni pot ei sa fie. Bucura-te de succesele celor din jur si invata din ele. Nu incerca sa minimalizezi eforturile altora si nu descuraja cand o persoana vrea sa faca ceva, oricat de nebunesc.

 1. Calmul si rabdarea

Este foarte greu ca dintr-un om nervos si impulsiv sa devii un om rabdator si calm. Tine de temperament. Totusi, am fost martor la atat de multe situatii in care munca de saptamani, luni si ani a fost stricata in 5 secunde din cauza nervozitatii si a impulsivitatii incat nu pot decat sa iti recomand ca atunci cand simti ca vei avea o reactie emotionala, sa parasesti scena si sa te calmezi. Poti strica prietenii, munca, relatii de iubire si afaceri intr-o clipa. Fa ORICE e nevoie sa iti controlezi emotiile de furie si nervozitate.

 1. Temperarea.

Umple-ti viata cu activitati interesante, fa sport si largeste-ti cercul social. Daca stai in fiecare zi in fata calculatorului cu tonele de filem porno e foarte greu sa te abtii. Sexul si masturbarea sunt lucruri firesti insa odata ce le duci in extreme incep sa iti dauneze. Lipsa lor sau excesul, ambele te vor afecta. Omul are nevoie si de afectiune si iubire, si de activitate sexuala. Cauta sa le ai pe ambele si vei vedea cum puterea ta se va amplifica.

 1. Moderatia

Lacomia o poti rezolva impunandu-ti reguli alimentare si consultand un nutritionist. Educa-te in privinta mancarii, afla ce e bine si ce nu pentru corpul tau. Cauta sa faci din mancarea sanatoasa o investitie. Mananca pentru ca sa fii energizat si sanatos ca sa poti sa traiesti o viata extraordinara, nu folosi mancarea ca medicament pentru probleme emotionale.

 1. Harnicia, zelul

Lenea este un pacat viclean. Atunci cand te afli in zona de confort ai tendinta sa ramai acolo. vestea proasta e ca nu evoluezi atunci cand ai sentimentul de caldurica din zona de confort.

In istoria oamenirii, s-au remarcat cele mai mari pacate omenesti care duc la distrugerea si decaderea fiintei umane. Deasemenea s-au remarcat calitatile si virturile ce fac o persoana sa obtina tot ceea ce isi doreste si sa si pastreze, sa aiba o viata fericita, fara regrete.

Astfel, din evolutia si invatamintele speciei umane noi avem azi lectii de care e foarte important sa luam seama pentru a nu face aceleasi greseli si pentru a evolua intr un ritm nemaiintalnit pana la generatia noastra.

În secolul al XIII-lea au fost declarate cele 7 păcate capitale: “mândria”, “invidia”, “iubirea de arginţi”, “desfrânarea”, “lăcomia”, “lenea” şi “mânia”.

Cele 7 pacate capitale au fost initial 8 ganduri rele

 • Gula (lacomia )
 • Fornicatio (desfraul)
 • Avaritia (zgarcenia)
 • Tristitia (depresia, disperarea)
 • Ira (furia, agresivitatea)
 • Acedia (apatia, plictiseala)
 • Vanagloria (vanitatea)
 • Superbia (madria, aroganta)

Cele 7 pacate cardinale si ultimele 4 lucruri sunt reprezintate intr- o pictura simbolica a lui Hieronymus Bosch, din 1485.

Patru cercuri mici detaliind moartea, judecata, iadul si gloria si apoi un cerc mai mare in care sunt ilustrate cele 7 pacate cu furia in partea de jos si apoi in ordinea acelor de ceasornic invidia, iubirea de bani, lacomia, lenea, desfraul si mandria. In mijloc se afla ” ochiul lui Dumnezeu”. Sub imagine este o inscriptie in latina, Cave Cave Deus Videt (“Atentie, Atentie, Dumnezeu vede”).

Boschsevendeadlysins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.