Infectia cu noul coronavirus COVID19: cum se manifesta si cum poate fi prevenita

Infectia cu noul coronavirus: cum se manifesta si cum poate fi prevenita

Coronavirusurile sau coronavirinele , abreviat CoV, este o subfamilie de virusuri (din familia coronaviridelor) cu formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, diametrul de 120-160 nm, având un înveliș extern pe care se află niște proeminențe glicoproteice, numite spicule (peplomere), foarte lungi (24 nm), pedunculate, cu extremități rotunjite, bulboase, aranjate în așa fel încât, la microscopul electronic, dau aspect de coroană solară, de unde și denumirea de coronavirusuri. Spiculele au rolul de a se lega de receptorii celulari, favorizând infecția celulelor sensibile.

Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic.

La om, au o mare afinitate pentru macrofage, epitelii respiratorii și enterice, producând peste 1/3 din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii (mai ales toamna și iarna), gastroenterite și o formă particulară a sindromului respirator acut sever (SARS). Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoaca infectii la om si o varietate de animale. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce inseamna ca se pot transmite intre animale si oameni. Cu toate aceste insa, animalele de companie nu sunt considerate momentan surse de imbolnavire.

Pana in prezent, exista dovezi conform carora 7 coronavirusuri au infectat si provocat boli la om. In momentul in care coronavirusurile animale evolueaza, ele pot infecta oamenii si se pot transmite de la om la om, putand duce la aparitia unor focare precum cele cauzate de MERS-CoV si SARS.

Noul coronavirus COVID-19 reprezinta o tulpina de coronavirus care nu a mai fost identificata anterior la om si, prin urmare, reprezinta motiv de ingrijorare pentru sanatatea publica, mai ales, avand in vedere ca exista putine cunostinte despre caracteristicile virusului, despre modalitatea de transmitere intre oameni si despre severitatea si tratarea infectiilor rezultate.

Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picături) sau fecal/orală. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infecțiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic.

Noul coronavirus, apărut în 2019 (Covid19), este un nou virus ce face parte din aceeaşi familie de virusuri  care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) şi a  anumitor tipuri de răceală obişnuită.

Cum se răspândeşte noul coronavirus? Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau  strănut, şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se ştie cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu usurinta cu simpli dezinfectanţi.

Care sunt simptomele noului coronavirus si cat de grave sunt infectiile cauzate de noul coronavirus COVID-19?

Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie.

Noul coronavirus detectat prima data in China este strans legat de virusul SARS din 2003 si pare sa aiba caracteristici similare. Potrivit expertilor, virusul poate provoca simptome usoare, asemanatoare gripei, dar si boli severe, precum pneumonia. Persoanele cu afectiuni cronice existente par sa fie mai vulnerabile la complicatii. Afectiunile preexistente raportate pana acum includ hipertensiunea arteriala si alte afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afectiuni hepatice si alte boli respiratorii.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunta ca pneumonia produsa de noul coronavirus COVID-19 este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este, deocamdata, cunoscut pe deplin. Autoritatile din tara noastra, ca si expertii ECDC sustin ca, pana in acest moment, pacientii cu acest tip de pneumonie prezinta urmatoarele simptome:

Febra (minimum 38 grade Celsius)

Tuse

Dificultate la respiratie – in cazurile mai severe

In ceea ce priveste perioada de incubatie a bolii, adica timpul de la momentul infectarii si pana la aparitia primelor semne si simptome de boala, nu a depasit 14 zile.

Sursa infectiei este in continuare necunoscuta si ar putea fi inca activa. Deocamdata, nu sunt suficiente informatii epidemiologice pentru a determina amploarea acestei transmisii de la om la om.

Prevenirea este mai usoara decat vindecarea. Cum pot evita riscul infectării? Iata patru măsuri de precauţie recomandate pentru a evita contaminarea:

Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;

De ce săpunul funcționează atât de bine la Covid-19 si la majoritatea virușilor

Explicația pe scurt este că virusul este o nano-particulă auto-asamblată în care cea mai slabă legătură este bicapa lipidică (grasă). Săpunul dizolvă membrana grasă, iar virusul se destramă ca o casă de cărți de joc și moare – sau mai bine zis, ar trebui să spunem că devine inactiv deoarece virușii nu sunt în viață cu adevărat.

Explicația un pic mai lungă este că majoritatea virusurilor sunt formate din trei blocuri cheie: acidul ribonucleic (ARN), proteine și lipide. O celulă infectată de virus face o mulțime de lucruri pentru aceste blocuri de construcție, care apoi se auto-asamblează spontan pentru a forma virusul. În mod critic, nu există legături covalente puternice care să țină aceste unități împreună, ceea ce înseamnă că nu aveți nevoie neapărat de substanțe chimice dure pentru a împărți aceste unități. Când o celulă infectată moare, toate aceste noi virusuri scapă și continuă să infecteze alte celule. Unele ajung și în căile respiratorii ale plămânilor.

Când tușiți, sau mai ales când strănutați, picături mici din căile respiratorii pot zbura până la 10 metri. Cele mai mari sunt considerate principalele purtătoare de viruși și pot ajunge cel puțin până la doi metri.

Aceste picături mici ajung pe suprafețe și se usucă rapid. Dar virușii rămân activi. Pielea umană este o suprafață ideală pentru un virus. Este „organic” și proteinele și acizii grași din celulele moarte de la suprafață interacționează cu virusul.

Când atingeți, să zicem, o suprafață de oțel cu o particulă de virus pe ea, aceasta va rămâne pe pielea dvs. și, prin urmare, va fi transferată pe mâini. Dacă apoi îți atingi fața, în special ochii, nările sau gura, te poți infecta. Și se dovedește că majoritatea oamenilor își ating fața o dată la 2-5 minute.

Spălarea virusului doar cu apă ar putea funcționa. Dar apa nu este bună pentru a concura cu interacțiunile puternice, asemănătoare lipiciului dintre piele și virus. Apa nu este suficientă.

Apa săpunită este total diferită. Săpunul conține substanțe asemănătoare grăsimilor cunoscute sub numele de amphiphile, unele dintre acestea fiind foarte similare structural cu lipidele din membrana virusului. Moleculele de săpun „concurează” cu lipidele din membrana virusului. Acesta este mai mult sau mai puțin modul în care săpunul elimină și murdăria normală de pe piele.

Săpunul nu numai că slăbește „lipiciul” dintre virus și piele, ci și interacțiunile care țin proteinele, lipidele și ARN-ul în virus.

Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;

Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă; Adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu; Primul contact cu medical este bine sa fie telefonic.

Ar trebui să purtati o mască medicală?

În cazul în care prezentaţi simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măşti medicale pentru a-i proteja pe ceilalţi. Dacă nu aveţi niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măşti.  În cazul în care se poartă o astfel de mască, aceasta trebuie folosită şi aruncată corespunzător, astfel încât să i se asigure eficacitatea şi să se evite creşterea riscului de transmitere a virusului.

Simpla utilizare a unei măşti nu este suficientă pentru a opri infecţiile, această practică trebuind însoţită de spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii în caz de strănut şi tuse şi evitarea contactului direct cu orice persoană care prezintă simptome de răceală sau gripă (tuse, strănut, febră).

Obiceiurile sanatoase limiteaza raspandirea infectiilor cu Covid19!

Recomandarile standard ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii  pentru a reduce expunerea si transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mainilor si a cailor respiratorii si practicile alimentare sigure:

1.Spalati-va des pe maini cu apa si sapun timp de minim 20 de secunde. In cazul in care nu aveti la indemana apa sau sapun, folositi o solutie pe baza de alcool. Este recomandat sa va spalati pe maini:

Dupa ce ati tusit sau stranut

Cand ingrijiti o persoana bolnava

Inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor

Inainte de masa

Inainte si dupa folosirea toaletei

Dupa ce ati atins sau mangaiat un animal

Dupa ce ati dus gunoiul

 1. Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta cand tusiti si stranutati. Aruncati servetel dupa fiecare utilizare si spalati-va pe maini. In cazul in care nu aveti la indemana un servetel, tusiti sau stranutati in pliul cotului.
 2. Evitati pe cat posibil contactul strans cu persoanele care au febra si tusesc. Mergeti la medic daca aveti febra, tusiti si aveti dificultati de respiratie.

Cum, cel mai probabil, sursa principala a infectiei este de origine animala sunt recomandate si urmatoarele masuri de preventie:

Gatiti bine carnea si ouale, inainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animala. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animala trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele negatite, conform bunelor practici de siguranta a alimentelor.

Daca vizitati pietele din zonele in care exista cazuri confirmate de coronavirus, evitati contactul direct neprotejat cu animalele vii

Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa ce ati atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceti mana la ochi, nas sau gura dupa ce ati intrat in contact cu un animal

Evitati contactul cu persoane bolnave, in special persoane care prezinta simptome respiratorii.

În plus, adoptarea unui mod de viaţă igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine şi minerale din fructe şi legume, hidratare şi somn suficient contribuie la ţinerea sub control a virusului.

Ceaiurile fierbinţi, mierea şi gargara cu sare se numără printre cele mai practice sfaturi care vă ajută să învingeţi răcelile şi gripele din sezonul rece

Dacă sunteţi bolnav, ajutaţi-vă organismul să îşi întărească sistemul de apărare stând în pat. De fapt, patul este unul dintre cele mai indicate locuri în care trebuie să staţi atunci când este vorba de a învinge o răceală sau o gripă.

Potrivit unui studiu, persoanele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte sunt de trei ori mai expuse riscului de a prezenta simptome de răceală sau gripa în sezonul rece, în comparaţie cu cele care dorm cel puţin opt ore pe noapte.

Daca totusi v-ati infectat.

 1. Sunati medicul de familie. Asta este primul pas. Mergeti la urgențe doar dacă medicul de familie să spune asta.
 2. Beţi băuturi fierbinţi

Anumite lichide vă ajută să preveniţi dezhidratarea şi ameliorează congestiile, iar băuturile fierbinţi sunt mai bune decât băuturile la temperatura camerei, combătând cu succes anumite simptome ale gripei şi ale răcelii, precum durerile în gât, afirmă cercetătorii de la Common Cold Centre din cadrul Universităţii Cardiff din Marea Britanie. Beţi cât mai multe lichide, mai ales ceai fierbintre şi apă fierbinte cu lămâie şi miere. Desigur, nu trebuie să uitaţi nici supa de pui atunci când sunteţi răcit sau gripat. Supa de pui conţine anumite proprietăţi antiinflamatorii şi facilitează trecerea mucusului la nivelul nasului.

 1. Mâncaţi o lingură de miere

Dacă dumneavoastră sau copiii dumneavoastră au probleme cu somnul pe timpul nopţii din cauza acceselor de tuse, încercaţi să combateţi acest lucru cu o lingură de miere. Potrivit unui studiu publicat în Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, o lingură de miere, luată înainte de a merge la culcare, calmează tusea prin lubrifierea mucoaselor de la nivelul gâtului.

 1. Faceţi gargară cu apă sărată

Gargara cu apă călduţă şi sare vă ajută să scăpaţi de gâtul inflamat şi vă face să vă simţiţi mai bine. Dizolvaţi o jumătate de lingură de sare într-un pahar de apă călduţă. Puteţi face gargară la fiecare 3-4 ore.

Gargara cu apa de gura.

 1. Menţineţi-vă ţesuturile nazale bine hidratate si curate

Folosiţi o soluţie nazală salină sub formă de picături pentru a evita să aveţi un nas încărcat şi pentru a menţine ţesuturile nazale bine hidratate. Această substanţă nu este toxică, nu este iritantă şi poate fi folosită şi de copii. Cercetătorii au descoperit faptul că lavajul nazal cu apă sărată ameliorează simptomele.

 1. Umidificaţi-vă locuinţa

Răceala şi diversele tulpini de viruşi gripali supravieţuiesc şi se înmulţesc mai bine în condiţii de uscăciune. Cu ajutorul unui umidificator veţi combate aerul uscat din interiorul locuinţei, care poate cauza mucoase nazale încărcate şi iritaţii la nivelul gâtului. Se recomandă ca umidificatorul dumneavoastră să nu conţină bacterii, iar pentru acest lucru trebuie să schimbaţi apa din recipient în fiecare zi şi să curăţaţi recipientul o dată la trei zile.

 1. Ferestre deschise cat mai des
 2. Plimbari in aer liber, la soare
 3. Folositi suplimente alimentare cu Echinacea, vitamina C, usturoi, complex B, Multivitamine si multiminerale, Vitamina D.

Baile calde, eventual cu sare grunjoasa dizolvata, totale sau doar la picioare, inainte de culcare, stimuleaza circulatia sangelui, linistesc, indeamna la somn. Chiar daca nu esti bolnav, ca sa previi virozele, pune in apa o mana de sare mare, grunjoasa, din cea pentru muraturi, sau o ceasca de otet de mere si stai cu picioarele in apa calda macar zece minute.

Peste zi, cand ti-e sete, bea apa, dar nu de la frigider pentru ca risti sa te imbolnavesti. Apa e singura bautura care potoleste setea. Nu fa exces de cafea ca sa poti dormi noaptea, evita bauturile energizante si pe cele dulci, carbogazoase, dar si ceaiul verde daca bei cafea. Pentru ca e sanatos, poti bea si ceaiuri din fructe de padure, coji de mere, de tei, din echinacea ori sunatoare. E buna si apa minerala dar cu masura si doar la nevoie. Bauta zilnic, apa minerala poate provoca balonari si constipatie. Bea un pahar de apa minerala daca te simti obosit, sfarsit, epuizat, fara putere si asta dupa o zi foarte incarcata si stresanta.

O alimentatie echilibrata, din care fructele si legumele sa nu lipseasca, iti asigura vitaminele si mineralele necesare pentru un sistem imunitar echilibrat, in forma. Fructele si legumele pot fi consumate ca atare, sub forma de suc ori in salate de sezon. Si tineti minte ca persoanele care mananca zilnic ceapa si usturoi racesc foarte rar sau deloc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.