Heliotropismul la Romani

Heliotropismul la Romani

La un popor care s-a auto-creștinat, la un popor cu o dotare spirituală specială și un instinct cultural ancestral,  se formează o aspirație uneori greu de înțeles și descifrat, o aspirație greu de măsurat, încadrat, sau de comparat cu aspirațiile altor popoare. Este o aspirație către cultură, educație și credință, care cuprinde în ea, o înaltă cunoaștere de sine. Omul ce posedă o acuitate culturală și spirituală accentuată, ar trebui să ia în considerație această înclinație lăuntrică. Oricât de imperfect, stângace și primitiv s-ar manifesta o asemenea mișcare,  în ea arde  tendința chinuitoare către dumnezeire. Această chemare, acest strigăt după noi experiențe, este izvorât din simțuri interne necatalogate, formate în focul experiențelor și suferinței. Curajul acestor tendințe croiește calea către alte posibilități de evoluție.

Exista manifestări ale omului sau popoarelor, pe care le-am putea denumi “heliotropism”. Analog felului în care plantele își caută drumul către soare prin ocolișuri, curburi, întoarceri, tensionări, singularități, așa și oamenii, după dizlocări ciudate și rătăciri uneori de neînțeles pentru cercetătorul de tip occidental, noi căutăm, și uneori găsim drumul catre Adevăr.  Mai ales la un popor ținut fie de alții, uneori chiar de proprii săi fii, fie de poziția geostrategică, fie de interese vrășmașe,  în umbra sau penumbra istoriei, heliotropismul a fost și este modalitatea de trecere prin veacuri mereu cu fața spre soare.

In centrul fiecărui liber arbitru se află omul atât individual cât și colectiv. Fiecare dintre noi vine cu o rădăcină arhetipală. In fiecare individ, se concentrează experiența unor milenii de existență, care se exprimă într-o formă impunătoare, cristalină, purificatoare. Si manifestările, poate uneori grosolane, fără sens, contradictorii, agresive, dezlânate, sunt manifestări ale „heliotropismului” asupra omului care  caută drumul către Adevăr prin ocolișuri, curburi, adaptări ridicole, întoarceri, tensionări, rătăciri.

Dacă ai vreo sugestie,  sau doar vrei să vorbim, aștept comentarii sau mesaje. Chiar m-aș bucura să știu că cineva a urmărit postarea și a înțeles mesajul … sau, și mai bine, că am putut fi de folos.

Mult succes și să auzim numai de bine. Dacă v-a plăcut nu uitați să distribuiți. Pentru a fi la curent cu noutățile nu uitați să vă abonați…

Mergeți și pe  https://bww.ro/armeanu/

Sunflower-field-e1345193009152

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.