Comportamentul in trafic

Unul dintre modelele interesante și dramatice pe care le-am observat, si le observam cu toții, este că oamenii bogați sunt mai impertinenți cu celelalte persoane, tot mai puțin sensibili la starea celor mai puțin favorizați, mai săraci și tot mai demonstrativi cu succesul material, mai predispuși să etaleze cât de bine o duc. In timp ce averea unei persoane sporește, sentimentele de compasiune și empatie scad, iar sentimentele de îndreptățire, de merit, și ideologia interesului personal crește. Sondajele arata că de fapt indivizii mai bogați sunt mai predispuși să eticheteze lăcomia ca fiind bună, și urmărirea interesului personal ca benefică și morală. Totodată, disponibilitatea de întrajutorare, ceea ce psihologii sociali numesc comportament prosocial scade.

Astăzi vreau să vorbesc despre implicațiile acestei ideologii a interesului personal, și de ce ar trebui să ne pese de aceste implicații.

Va propun să fiți atenți în trafic și sș studiați comportamentul în funcție de mașină.

Ceea ce am observat, la început involuntar, apoi fiind atent, este că șoferii cu mașini mai scumpe sunt mai înclinați să încalce legea. Observați dacă șoferii opresc sau nu pentru un pieton  așteptând să traverseze pe trecere. Pentru ca există legea care spune să oprești pentru un pieton care așteaptă să traverseze. Urmăriți comportamentul pe autostradă. Mașinile moderne, aproape toate sunt capabile de viteze de peste 160 km/ora. In România, viteza maximă legală este 130km/oră. Marea majoritate a mașinilor care circulă cu viteze mult peste viteza legală, dar și mai deranjant, agresiv de parcă ar fi strada personală  sunt mașinile scumpe. Făcând un grafic, am descoperit că, odată cu prețul mașinii, cresc și tendințele șoferului de a încălca în mod voit legea.

Studiile arată că indivizii mai bogați sunt mai înclinați să mintă în negocieri, să fie de acord cu comportamentul imoral la muncă,  să ia mită, să mintă clienții. Sunt  mai înclinați să trișeze pentru a-și mări șansele de a câștiga.

Nu vreau să sugerez că doar oamenii bogați arată acest tipar de comportament. Nicidecum. Pe de o parte apare comportamentul imitativ, dar fără bogăția din spate.  Pe de altă parte, cred că toți, în viața de zi cu zi, ne confruntăm cu aceste motivări competitive, unde ne punem propriile interese deasupra intereselor altor oameni. Deasupra este acceptabil uneori, ceea ce nu este acceptabil este împotriva, în detrimentul altor oameni sau chiar pături sociale, comunități sau popoare.

E  incredibil cum percepe mintea sensul avantajului și cum cineva ajuns în poziții care dau acces la privilegii legale sau ilegale devine bipolar în discurs și deschis să folosească aceste privilegii, ba chiar să se simtă îndreptățit, ba chiar obligat să le folosească în sens strict personal. Este interesant cum apare impertinentul discurs asociat, care vrea să sugereze că tot ce face, face pentru  binele public. Si astfel corupția, hoția, vânzarea intereselor publice, traficul de influență devin manifestări de generozitate, chiar patriotice.

2 comentarii la „Comportamentul in trafic”

  1. Faptul ca noi nu luam atitudine din comoditate, sau din teama de consecinte ( astia sunt potenti financiar si cu relatii), insa cel mai adesea lasam netaxate mitocania, agresivitatea si tupeul pe care le suportam atat de des, pur si simplu pentru a nu ne complica viata,duce la perpetuarea,sporirea si capatarea de noi forme a manifestarilor la care se face referire.Din experienta spun ca indivizii astia sunt usor de destabilizat cu atitudine ferma, netematoare si cu cateva replici care nici macar nu trebuie sa fie foarte inteligente fiind adresate intr-o zona unde aceasta lipseste cu desavarsire! Haideti sa le aratam ca noi suntem mai multi pentru ca suntem mai multi!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.