Plutarh: fii un bun model

Plutarh ( Πλούταρχος ), născut la Cheroneea în Beotia în jurul anului 46 și decedat în aceeași localitate în anul 125. A fost scriitor și moralist   grec, cunoscut mai ales prin scrierile sale biografice și filosofice.  A fost unul din principalii reprezentanți ai aticismului în literatura greacă.

Plutarh, istoricul  și educatorul  grec antic,  a înțeles că oamenii sunt creaturi incredibil de sociale, care în mod constant observa oamenii din jurul lor  şi  îi  imita.  Din păcate, oamenii adesea cresc înconjurați de modele  rele.  In ziua de astăzi, majoritatea modelelor, mai ales datorita forței modelelor promovate de media, sunt rele, nu au valoare și nu au virtute.

Cu toate acestea,  oamenii pot fi ajutați, oferindu-le  modele mai bune pe care să le preia.  Asta e ceea ce Plutarh a încercat să facă în lucrarea sa celebra, Vieți Paralele, care a oferit schițe biografice de mari greci și romani și eroi precum Cicero, Cezar, Alexandru cel mare, Pericles   pentru a oferi tinerilor valori și modele reale pe care să le adopte. În termeni de organizare, înseamnă că ceea ce spui  este mai puțin important  decât ceea ce faci.

Oamenii  vor uita mai repede ce ai spus decât ceea ce ai făcut. Oamenii din jurul tău sunt foarte atenți la cum  te comporți, cum îi tratezi pe alții, cum  faci față  presiunii  și dacă  vă respectați promisiunile.  Și ei vă vor imita.  Dacă vorbim despre etică și apoi nu o respectăm, ei vor face la fel. Setați un exemplu bun și oamenii  vor urma acest exemplu.

Plutarh,  avertizează și  că  cei mai buni  tineri din jurul vostru, vă vor folosi ca  pe un etalon pe care doresc să-l depășească.  Acest lucru  este natural și de dorit.  Lasă-i să concureze cu tine și   încurajează-i să te depășească și să meargă mai departe.

Idei și oportunități sunt multe și le putem discuta. Proiectul nostru poate fi una dintre ele. Dacă ai vreo sugestie, ai o altă opinie sau doar vrei să vorbim, aștept comentarii sau mesaje. Chiar m-aș bucura să știu că cineva a fost atent și a înțeles mesajul … sau, și mai bine, că am putut fi de folos.

Mult succes și să auzim numai de bine. Dacă v-a plăcut nu uitați să distribuiți.

Mergeți și pe  https://bww.ro/armeanu/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.