Normalitatea nu e media

Ceea ce psihologia pozitivă propune este că, dacă încercăm să fim aproape de medie, studiem ceea ce e aproape de medie, suntem atenți la ce este aproape de medie, atunci vom rămâne aproape de medie.  E bine să ne întrebăm  „De ce?”  De ce unii dintre noi sunt așa mult deasupra curbei în materie de capacitate intelectuală,  atletică, muzicală,  creativitate,  niveluri de energie,  rezistența în fața schimbării,  simțul umorului?   E bine să ne întrebăm „Cum?” Nu despre cum să aducem oamenii spre medie,  ci cum putem ridica întreaga medie în școlile,  facultățile, organizațiile și companiile din toată lumea.  Normalitatea este mediocritatea.

Atunci când mă uit la știri, mi se pare (de fapt nu mi se pare) că majoritatea informațiilor nu sunt pozitive, ci negative. Majoritatea sunt despre crime, corupție, boli, dezastre naturale.  Și,  foarte repede, creierul nostru  începe să creadă că aceasta este proporția corectă dintre negativ și pozitiv în lume.  Creează ceva asemănător cu  sindromul informațiilor  medicale.  Cred ca aproape noi toți,  citind o listă cu simptomele și bolile ce pot apărea, ne dăm brusc seama că le avem pe toate.

Ceea ce descoperim nu e neapărat realitatea,  ci lentila prin care creierul vede lumea care conturează realitatea. Dacă putem schimba lentila, nu doar că ne putem schimba fericirea, șansele de succes, de bunăstare, putem, în același timp, schimba orice rezultat educațional sau de afaceri.

Daca urmăriți ce se întâmplă cu oamenii care au un anumit succes, indiferent de natura acestuia, indiferent de cât sunt de fericiți de succesul lor inițial de a avea un job nou, de a fi intrat la o anumita școală sau facultate, de a fi cumpărat o mașină noua  etc., după două săptămâni creierul lor nu se va mai concentra pe acel privilegiu. Creierul se va concentra asupra aspectelor negative, asupra concurenței, volumului de muncă, a greutăților, stresului, și oamenii încep să se plângă.  Si cu asta intrarea pe panta descrescătoare este realizată.

Idei și oportunități sunt multe și le putem discuta. Proiectul nostru poate fi una dintre ele. Dacă ai vreo sugestie, ai o altă opinie sau doar vrei să vorbim, aștept comentarii sau mesaje. Chiar m-aș bucura să știu că cineva a fost atent și a înțeles mesajul … sau, și mai bine, că am putut fi de folos.

Mult succes și să auzim numai de bine. Dacă v-a plăcut nu uitați să distribuiți.

Mergeți și pe  https://bww.ro/armeanu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.