Cum sa  scapam de invidie

De ce au început să ne intereseze atât de mult bunurile materiale?  Se spune adesea că trăim vremuri foarte materialiste, că suntem cu toţii nişte oameni foarte lacomi. Nu cred că suntem în mod deosebit materialişti. Cred că trăim într-o societate care a fixat, pur şi simplu, anumite recompense emoţionale legate de achiziţionarea unor bunuri materiale. Nu bunurile materiale le dorim.  Ne dorim de fapt recompensele emoționale. Vă propun o modalitate nouă de a privi bunurile de lux.  Data viitoare când vedeți pe cineva conducând o mașină de lux, nu vă gândiți  “Iată pe cineva lacom”. Gândiți mai bine “Iată pe cineva extrem de vulnerabil, extrem de frustrat  și în căutare de dragoste și apreciere.”  Cu alte cuvinte, știu ca este greu, simțiți simpatie, mai degrabă decât dispreț.

Mai sunt alte motive pentru care acum e mai greu ca niciodată să ne simţim calmi. Şi unul dintre acestea, paradoxal, pentru că e legat de ceva oarecum plăcut, este speranţa pe care o avem privind cariera.  Niciodată nu au mai fost aşteptările atât de ridicate despre ce pot împlini fiinţele umane pe parcursul vieţii lor. Ni se spune, din mai multe părţi, că oricine poate obţine orice.  Am terminat cu sistemul de castă, sau măcar așa credem. Trăim într-un sistem în care oricine se poate ridica la orice nivel doreşte.  Şi este o idee extraordinară și o schimbare fundamentală a acestor vremuri.  Şi odată cu aceasta un spirit de egalitate.  Toţi suntem egali. Nu există ierarhii strict definite.

Avem însă o mare problemă cu această situație. Şi această problemă este invidia.  Invidia, este un adevărat tabu să menționezi invidia, dar dacă există un sentiment dominant în societatea modernă, acesta este invidia. Şi acest sentiment este legat de spiritul egalității.  Permiteți-mi să explic. Ar fi neobişnuit ca cineva să o invidieze pe Regina Angliei. Chiar dacă este mult mai bogată decât oricare dintre noi. Şi are o casă foarte mare, un palat real, Palatul Buckingham. Motivul pentru care nu o invidiem este că nu aparține lumii noastre. Nu ne putem raporta la ea.  Vorbește într-un mod ciudat. Vine dintr-un loc ciudat.  Se îmbracă ciudat. Deci nu ne putem raporta la ea. Şi când nu ne putem raporta la cineva, nu îl invidiem.

Cu cât sunt mai apropiați doi oameni în ceea ce priveşte vârsta, experienţa, în procesul de identificare, cu atât este mai mare riscul invidiei.  De asta nu ar trebui să mergem la  reuniunile  cu foști colegi. Pentru că nu există punct de referinţă mai puternic decât oamenii cu care am fost la şcoală. Dar problema societăţii moderne, în general, este aceea că transformă întreaga lume într-un sat global. Toată lumea poartă blugi,  toţi suntem cumva la fel. Şi cu toate astea, nu suntem la fel. Există  un spirit de egalitate, combinat cu inegalităţi profunde.  Care conduc la o situaţie foarte stresantă.

Televiziunea, revistele, internetul şi alte mijloace media transmit faptul că dacă ai energie, câteva idei bune despre tehnologie şi un garaj,  poţi începe ceva măreţ.   Consecinţele acestei situaţii se fac simţite în librării, reale sau virtuale. Când intri într-o librărie  şi te opreşti la secţiunea de dezvoltare personală, aşa cum fac eu uneori,  dacă analizaţi cărţile de dezvoltare personală, veţi vedea că există, două tipuri de carti.  Unele îţi spun “Poţi reuşi! Vei reuşi! Orice este posibil!”  Celelalte te învaţă cum să faci faţă la  respectul de sine scăzut.

Există o reală o corelaţie reală între o societate care spune oamenilor că pot face orice şi existenţa respectului de sine scăzut.

Dacă ai vreo sugestie, ai o altă opinie sau doar vrei să vorbim, aștept comentarii sau mesaje. Chiar m-aș bucura să știu că cineva a fost atent și a înțeles mesajul … sau, și mai bine, că am putut fi de folos.

Mult succes și să auzim numai de bine. Dacă v-a plăcut nu uitați să distribuiți.

Mergeți și pe  https://bww.ro/armeanu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.