Venitul suplimentar, o necesitate pentru majoritatea oamenilor

Să ai mai multe surse de venit poate avea un impact major asupra finanțelor personale. Chiar și o sumă modică poate face diferența atunci când doriți să vă plătiți datoriile sau să creșteți suma lunară pe care o dedicați investițiilor. De multe ori auzim despre importanța diversificării investițiilor, dar diversificarea surselor de venit și obținerea unor venituri suplimentare poate fi mult mai importantă.

Adăugați un venit suplimentar  veniturilor actuale. Uneori, când vă veți uita la buget și ați redus deja ceea ce ați putut din cheltuieli și vedeți că nu obțineți suficienți bani, ar fi o idee bună să adăugați venituri suplimentare la buget. Ați putea începe o afacere la domiciliu sau să vă luați un al doilea job. Din programul zilnic, va trebui găsit timpul pentru o altă activitate. Un nou aflux de venituri poate fi o modalitate foarte bună de a reduce stresul, de a plăti datorii și atinge obiective financiare care par foarte greu sau imposibil de realizat.

Și aceasta poate fi, de asemenea, o modalitate de a adăuga vieții dumneavoastră acele lucruri care să vă aducă satisfacție și stil de viață.  Sunt multe oportunități care necesită investiții mici de pornire și întreținere. Studiați piața și alegeți ceva care să vi se potrivească. Alegeți studiind cu atenție oferta. E bine să nu vă consultați cu rude, prieteni sau colegi care nu au nici o expertiza (adică nu sunt nici foarte bine informați și nici nu au avut deja succes) în domeniul respectiv.

Cu toții am putea să ne angajăm cu normă redusă la un super-market sau la un fast-food pentru obține niște bani în plus. Dar, după cum vă puteți închipui, nu la asta m-am gândit când am decis să vorbesc despre venituri suplimentare. Atunci când evaluați o sursă de venituri suplimentare, e bine luați în considerare următoarele caracteristici:

  • Flexibilitatea – sursa de venituri secundare trebuie să vă permită să alegeți orele în care lucrați. Această caracteristică este esențială pentru cei care au deja un loc de muncă stabil;
  • Sustenabilitatea – sursa de venituri suplimentare trebuie să poată genera fluxuri de numerar pe o perioadă lungă de timp;
  • Plăcerea – să obțineți venituri suplimentare poate lua destul de mult timp. Dacă tot investiți aceste ore, măcar faceți ceva care vă face plăcere;
  • Dezvoltarea personală și profesională pe care le dobândești, sau nu, din activitatea respectivă.
  • Costul investiției – nu ar trebui să faceți investiții foarte mari pentru a putea să obțineți venituri suplimentare;
  • Din moment ce tăiați din timpul liber, și așa destul de limitat, este bine să găsiți o oportunitate de a lucra de acasă cu deplasări cât mai reduse.

Atunci când vă hotărâți să obțineți niște venituri suplimentare, vă recomand să alegeți ceva care se potrivește cu interesele și personalitatea voastră. De asemenea, dacă stăpâniți anumite abilități vă puteți concentra pe valorificarea acestora.

Nu prea contează unde ești geografic, sau că nu ai avut posibilități, sau că nu te-ai întâlnit până acum destul de des cu oportunitățile. Modalități de a face mai mulți bani au existat mereu, dar nu mereu ai fost pregătit să le spui „Da”. Motivele sunt mai puţin importante acum, așa că îţi propun să te autoevaluezi, să vezi unde eşti acum, să-ţi stabileşti unde vrei să ajungi şi apoi să treci la acţiune.

Posibilităţi există nenumărate, tot ceea ce este necesar să ții minte este că „dacă poţi aduce valoare, banii nu vor întârzia să apară”, iar dacă ești de părere că „este nevoie de bani pentru a face bani”, ei bine în foarte puține cazuri este așa.

Majoritatea oamenilor nu îşi urmează pasiunile, nu îşi folosesc talentele şi abilităţile native la nivelul la care ar putea face asta. De aceea, nici nu încep o afacere nouă în care să-şi folosească toate cele descrise mai sus. S-au obişnuit într-un anumit fel şi atât.

Să-ţi începi o afacere nouă este o adevărată provocare şi nu din perspectiva banilor, pentru că aşa cum spuneam nu este neapărat nevoie de bani ca să faci bani. Dacă mai ai şi experienţă, atunci piaţa te aşteaptă, avem nevoie de tine, să ştim cine eşti, cu ce te ocupi, să ne dai informaţii. Ai nevoie de o audienţă pentru care să dai valoare şi să construieşti încredere, iar piața te va răsplăti garantat.

Nu din prima, evident şi nu peste noapte, la fel de evident. În schimb, dacă nici măcar nu începi, atunci am pierdut din start şi tu, pentru că nu îţi aduci contribuţia lumii şi noi, pentru că nu putem deveni mai buni și datorită abilităților, produselor sau serviciilor tale.

O problemă pe care am identificat-o este că oamenii nu au răbdare şi acţionează sub impulsul recompensei imediate, ceva gen „dacă nu ies bani repede, atunci nu mă interesează.” Este în regulă, dacă asta este şi gândirea ta, atunci te rog să nu te apuci de afaceri, nu ai fi decât  încă un amator care vrea bani fără să ofere valoare în schimb.

O altă problemă pe care am identificat-o este faptul că mulţi oameni încearcă o dată, de obicei nu merge, iar apoi nu mai încearcă şi a doua oară pentru că… a tras concluzia că nu merge. Robert Kyiosaki spunea că 9 din 10 afaceri eşuează, aşa că el s-a gândit să înceapă 10 afaceri şi nu s-a lăsat până nu a reuşit.

Renunţi prea repede, eşti fanul recompensei imediate şi crezi că nu ai fost făcut pentru a încerca ceva pe cont propriu, este în regulă. Ori o faci ori nu o mai faci, astfel te scuteşti de suferinţă, atât pe tine, cât şi pe cei dragi care te aşteaptă acasă. Dar, dacă ai avut vreodată un vis mare de tot sau ţi-ai dorit să te îmbogăţeşti eu nu cunosc niciun un om cu adevărat bogat din salariu.

Sursele de venit pasiv pot fi cumpărate sau construite de la zero, iar modalităţile de a intra în posesia unei surse de venit pasiv sunt multiple. Menţionez faptul că nu există venit pasiv 100%, pentru că oricât de „pasiv” ar fi el tot mai necesită prezența ta din când în când.

Afacerile de e-Network Marketing sunt astfel de oportunități interesante și îţi pot aduce venituri suplimentare dar doar dacă te implici, doar dacă există un sistem de educaţie la zi în cadrul echipei şi doar dacă produsul sau serviciul respectiv nu se canibalizează cu altele de pe piaţă. Există şi în România aşa ceva? Bineînţeles, este necesar doar să deschizi ochii şi să te interesezi direct de la sursă, de la persoane bine informate și oneste, care sunt aceste tipuri de reţele în care merită să investeşti timp, energie şi bani.

Multor oameni le-a intrat în cap ideea că vor să obţină venituri pasive. Au auzit ei că odată ce reuşeşti să obţii astfel de venituri eşti liniştit, nu mai este nevoie să munceşti deloc, nu mai ai nicio grijă. Pur şi simplu, tot ceea ce trebuie să faci este să trăieşti ca să poţi să te bucuri de încasarea acestor tipuri de venit.

Este foarte bine că oamenii au astfel de visuri. Problema este trecerea la acţiune, adică la transformarea acestora în realitate. În afară de faptul că mulţi rămân doar în stadiul de visare, de tipul “asta e mașina și asta e casa pe care m-i le voi cumpăra  când voi câștiga la loto”, mai şi află sau răspândesc informaţii greşite despre acest subiect şi nu numai.

Ce este venitul pasiv sau rezidual? Înainte de a da o definiţie, aş dori să vedem ce înseamnă venitul activ. Mi se pare aiurea să încep să vorbesc despre venitul pasiv, când nici măcar nu am stabilit ce înseamnă cel activ.

În acest caz, situaţia şi definiţia este una extrem de simplă. „Venitul activ este acel tip de venit care încetează dacă nu mai muncești.”  Pentru a fi elocvent, cel mai simplu exemplu de venit activ este salariul. Ar mai fi şi veniturile obținute de liber profesionişti (avocaţi, doctori, notari, psihologi etc), freelanceri. Venitul activ este întâlnit la aproximativ 90% din populația care muncește.

Mai precis, dacă te duci la muncă încasezi bani, dacă nu te duci…nu. De aceea se cheamă „activ” pentru că cere implicarea ta activă. Munca ta, adică timpul tău petrecut la locul de muncă este răsplătit cu o anumită sumă de către angajator – în cazul salariaților, respectiv cu o anumită sumă pe care o încasezi în schimbul serviciilor prestate – în cazul liber profesioniștilor.

Să dăm acum o definiție a venitului pasiv: „Venitul pasiv este acel tip de venit, care odată construit produce în mod constant şi necesită din doar când în când un efort minim de implicare.”

Dacă auzi vreodată pe cineva că te invită să-ţi arate o idee din care să câştigi venit pasiv şi îţi spune că munceşti o singură dată, iar apoi stai întins ca boierul în fotoliu şi vin banii, atunci să ştii că nu este adevărat tot ceea ce îţi spune. Sau persoana respectivă chiar nu ştie diferența.

O altă idee este să punem pasivele la treabă! Cu toții avem atât active cât și pasive. De exemplu, mașina sau casa reprezintă un pasiv pentru că îţi scot bani din buzunar. În schimb, dacă foloseşti maşina pe post de taxi sau în alt mod în care o maşină poate fi folosită astfel încât să aducă venituri, atunci pasivul se transformă în activ.

În momentul în care deții un bun, iar veniturile aduse de acesta sunt mai mari decât cheltuielile cu acesta, atunci bunul respectiv se transformă din pasiv în activ.  Dacă luăm exemplul unui imobil pe care l-am achiziționat, situația este aceeași. Dacă îl închiriem începem să obținem venituri, venituri pasive!  Deci un pasiv poate deveni activ şi să încasezi venit pasiv. Iată o idee interesantă de a câștiga mai mulți bani și de a-ți eficientiza bunurile, abilitățile, cunoștințele, oportunitățile.

Evident că sunt şi alte posibilități. Evident că ar fi mult mai multe lucruri de discutat şi detalii de pus în schemă. Evident că aceste oportunități au fost, sunt şi vor fi mereu la îndemâna fiecăruia dintre noi. Evident că depinde doar de tine. Evident că nimic nu vine de la sine. Evident că implică MUNCĂ. Evident că făcând ce trebuie și cum trebuie, banii vor veni. Evident.

Sper că ţi-am mai deschis puțin ochii cu sugestiile de mai sus și mi-aș dori să aflu de la tine, ce crezi că ţi s-ar potrivi mai bine, care ar fi primii pași pe care îi ai de făcut şi când te vei apuca de un nou proiect în viața ta care să te împlinească şi să-ţi aducă şi un venit suplimentar sau poate chiar proiectul tău de suflet să-l transformi în proiectul vieții tale, moștenirea ta şi contribuția adusă lumii.

Mult succes și să auzim numai de bine

Dacă ți-a plăcut articolul as aprecia mult dacă l-ai distribui 🙂

Sharing is caring!

Mergeți și pe    https://bww.ro/armeanu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.