Exista solutii pentru problema saraciei?

Sărăcia este una dintre problemele majore ale României contemporane, în paralel și în legătură strânsă cu corupția. Potrivit datelor Eurostat, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei relative, cu un procent de 25,4%. Datele  arată că în România sunt 8,5 milioane de persoane în risc de sărăcie sau excluziune socială. De asemenea, o treime din populație este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-și poate permite să achiziționeze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent.

Mai mult, România este de departe țara cu cea mai mare inegalitate între bogați și săraci din Uniunea Europeană.

Ce este de făcut? Mai întâi ar trebui să răspundem la întrebarea: De ce sunt săracii săraci? De ce iau săracii atâtea decizii proaste?  Să ne uităm la date. Statisticile sunt foarte clare. Săracii împrumută mai mult, economisesc mai puțin, fumează mai mult, fac mai puțin sport, beau mai mult și mănâncă mai puțin sănătos. De ce?

Să fie o lipsă de inteligență practică și emoțională? Poate ca da.  Ideea că ar fi ceva în neregulă cu săracii nu este nouă. Mulți oameni cred că săracii ar trebui să răspundă pentru propriile greșeli. Alții cred că ar trebui să-i ajutăm să ia decizii mai bune. Dar ipoteza e aceeași: e ceva în neregulă cu ei. Dacă am putea cumva să-i schimbăm, dacă am putea să-i învățăm cum să trăiască, de-ar asculta măcar. Sau poate această abordare este greșită.

Iată un studiu foarte interesant, cu concluzii total neașteptate. A pornit de la un experiment cu fermieri cultivatori de trestie de zahăr. Fermierii  încasează 60% din venitul lor anual dintr-o dată, imediat după recoltă. Asta înseamnă că sunt săraci o parte din an și bogați în restul. Cercetătorii i-au rugat să facă un test de inteligență înainte și după recoltă. Ce au descoperit este complet neașteptat. Scorul fermierilor era mult mai mic înainte de recoltă. Ca urmare a traiului în sărăcie, au pierdut 14 puncte din IQ. Ca să vă faceți o idee, e comparabil cu o noapte nedormită sau cu efectele alcoolismului.

Este ceea ce acum se numește mentalitatea penuriei. Se pare că oamenii se poartă diferit când ceva important pentru ei e deficitar. Ce anume este deficitar, contează foarte puțin, că-i vorba de timp, bani, sănătate, libertate sau mâncare.  Concluzia este că săracii nu fac alegeri proaste pentru că sunt proști, ci pentru că trăiesc într-un context în care oricine ar lua decizii proaste.

Sărăcia nu înseamnă necunoaștere. Pe de altă parte, este știut că eficiența programelor de educație financiară este aproape nulă. Asta nu înseamnă că săracii nu învață nimic, dar nu-i suficient.  De fapt, psihologia sărăciei este mai complexă decât s-a crezut. George Orwell spune că „sărăcia anihilează viitorul.”  Cuvintele lui răsună la fel de puternic și azi.

Marea întrebare e: ce se poate face? Psihologii și economiștii au câteva soluții pregătite, dar pe care politicienii refuză să le aplice.  Soluțiile preferate de politicieni, și care nu rezolvă problema, sunt reprezentative pentru perioada asta în care adesea tratăm simptomele, dar ignorăm cauza de fond.

Soluția este să schimbăm pur și simplu contextul în care trăiesc săracii. Dar pentru asta este nevoie de voință și determinare politică!

Un gând despre „Exista solutii pentru problema saraciei?”

  1. Sărăcia poate fi îndepărtată prin crearea locurilor de muncă, mai puține ajutoare sociale și scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor. Dacă s-au ,,stăduit” să termine un liceu/facultate, atunci să meargă la muncă, nu să aștepte bani de la buget. Părerea mea este că persoanele care doresc să muncească o pot face. Să nu aștepte bani mulți și fără muncă sau responsabilități. Cei care învață cu adevărat la școală și în facultate, și sunt serioși, își găsesc locuri de muncă pe măsura studiilor și cunoștințelor acumulate în timp. Totul ține de voința fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.