Motivatia 7

Cum definesti o necesitate si cum o diferentiezi fata de o dorinta? In teoria economica, nevoile noastre sunt definite ca starea de insatisfactie resimtita atunci cand ne lipseste un anumit produs sau serviciu. Unele nevoi sunt primare, altele supe­ri­oare. Identificarea nevoilor si a importantei acestora este unul dintre principiile de baza de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa fii stapanul propriului tau buget.

Am iesit la o plimbare in mall si am va­zut o pereche de pantofi superbi. Sa-i  cumpar sau nu? De fapt, raspunsurile posibile sunt multiple: „da”, „nu”, „ce firma scrie pe eticheta bluzei”, „cati bani ai la tine” sau „mai ai suficienti bani pentru restul lunii?”. Niciunul nu este gresit, dar unele raspunsuri sunt mai bune decat altele.

Cei mai multi oameni chel­tuiesc mai mult decat isi pot per­mite. Asta o vedem nu numai la noi, ci peste tot in lume. Cres­terea economica bazata in principal pe consum, a insemnat de fapt ca am cheltuit mai mult decat ne-am putut permite.
Economistul John Maynard Keynes spunea ca, pe masura ce veniturile oa­me­nilor cresc, acestia isi maresc si valoarea chel­tuielilor. In general, ritmul nu este acelasi atat pentru veni­turi, cat si pentru cheltuieli. Pru­dent ar fi ca ritmul de crestere al veniturilor sa fie mai mare decat cel al cheltuielilor. In cazul invers, te poti afla in situatia in care nu faci diferenta dintre a avea nevoie si a vrea.

Sa pornim de la exemplul initial. Decizia de a cumpara pantofii este sus­tinuta, in primul rand, de o necesitate primara: „nevoia” de a te imbraca. Dar poti „sa vrei” sa cumperi pantofii si pentru a satis­face o alta „nevoie”, cum ar fi dorinta de a fi in pas cu moda.

Totusi, nevoile si dorintele nu sunt aceleasi pentru toti. Spre exemplu, ai nevoie sau vrei un calculator? Daca folosesti PC-ul pentru a realiza ceva – cum ar fi proiectele pentru activitatea ta – atunci calculatorul este un bun de care ai nevoie, este un activ. Daca doar te joci sau vezi filme, atunci este un bun pe care il vrei, este un pasiv.

Psihologul american Abraham Maslow a construit o piramida a nevoilor. Toate cheltuielile sunt motivate de una dintre nevoile definite de Maslow. O analiza obiectiva a nevoilor comparativ cu propriul buget este primul pas in respectarea celui mai simplu principiu – cheltuieste mai putin decat iti permiti.

Treptele piramidei necesitatilor

Pe prima treapta a piramidei Maslow sunt necesitatile fiziologice: hrana, imbracaminte, adapost. Maslow spune ca acestea sunt cele mai importante nevoi – daca necesitatile fi­zi­ologice nu sunt satis­facute, atunci orice alta nevoie trece in plan secundar.

Pe cea de-a doua treapta se regasesc nevoile de siguranta: protectie, stabi­li­tate. Un exemplu din aceasta categorie poate fi nevoia de a sti banii in siguranta, nevoie ce poate fi satisfacuta prin deschiderea unui cont bancar.

Daca aceste prime doua trepte de nevoi sunt implinite, atunci apare nevoia de dragoste si cea de apartenenta. Maslow subliniaza ca omul vrea sa aiba un loc in cadrul unui grup.

Pe a patra treapta a piramidei se re­ga­seste nevoia de stima. Orice persoana are nevoie de stima, apreciere din partea celor apropiati. Nevoile din aceasta categorie se impart in doua seturi. Primul cuprinde dorinta pentru putere, pentru implinire, pentru realizare. In cel de-al doilea set se regasesc dorinta de reputatie, celebritate, recunoastere.

Pe ultima treapta a piramidei lui Maslow gasim autorealizarea. „Daca toate nevoile precedente sunt realizate, ne putem astepta ca, in curand, sa se dezvolte o noua nemultumire. Omul trebuie sa devina ceea ce poate fi”.

La aceste trepte trebuie sa te gandesti atunci cand vrei sa cumperi ceva. Ce nevoie vrei sa iti satisfaci? In momentul in care vei gasi alternative la solutiile propriilor nevoi – produse de care sa ai nevoie intr-adevar – atunci vei reusi si sa faci unele economii.

Diminueaza-ti cheltuielile! Rezista tentatiei de a cumpara lucuri inutile sau de proasta calitate si economiseste pentru ceea ce iti doresti cu adevarat. Sfatul vine din partea expertilor, care te indeamna sa iti gestionezi cat mai bine veniturile si cheltuielile proprii.  Primul pas este sa iti construiesti un buget personal si standarde personale de calitate.  Astfel vei sti in permanenta pe ce se duc banii tai si cati iti mai raman in buzunar.

Observa in ce fel vor fi afectate finantele tale de cheltuielile tale inutile sau ineficiente din cauza calitatii proaste. Ia in considerare riscurile de orice natura, cum ar fi stabilitatea locului de munca, riscul valutar, evolutia dobanzilor la imprumuturi. Puneti intrebarea – cat ai putea sa traiesti fara ati diminua nivelul de trai  daca nu ai mai avea serviciu?

In cazul in care ai dificultati financiare,  gandestete la gasirea unei solutii alternative de a obtine venituri suplimentare in timpul liber. Cum ar fi afilierea la un sistem Internet Network Marketing. Mai bine iei masuri din timp decat sa astepti pana cand este prea tarziu.

Hikers with backpacks enjoying valley view from top of a mountain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.