Motivatia este elementul cheie pentru obtinerea succesului. Ti-ai construit acea viziune a vietii tale ideale, ai un caiet al visurilor, si poate esti printre putinii care s-au incumetat sa puna cap la cap un plan? Insa acum ai in fata un numar de schimbari pe care trebuie sa le faci. Si cand te uiti la drumul pe care-l ai in fata, la timpul necesar pentru al parcurge, la energia pe care ar trebui sa o investesti, la tabieturile la care ar trebui sa renunti macar partial, parca-ti piere cheful. Asa ca-ti zici sa stai linistit, universul va avea grija de toate.
Poate te chinui sa te motivezi, sa incepi lucrul la visul tau. Si dintr-un anumit motiv, te simti blocat in situatia ta mai mult sau mai putin confortabila dar cu care te-ai obisnuit. Incepi sa crezi ca nu esti facut pentru succes, si cu siguranta trebuie sa fie un semn faptul ca amani trecerea la actiune. Si tu care credeai ca daca ai citit cateva carti de dezvoltare personala, succesul vine automat.
“Oameni spun adesea ca motivatia nu dureaza… de aceea o recomandam zilnic”. Asa ca incepi sa strangi imagini motivationale, citate si sa iti faci colectii ale celor mai frumoase clipulete de pe youtube. Este bine, dar asta nu duce la succes automat.
Adevarul e ca ai incercat deja asta si te-ai plictisit chiar. Crezi ca problema e “lipsa motivatiei”. De fapt e un termen generic – care suna bine, fara indoiala – pe care-l arunci in dialogul pe care-l ai cu tine insuti dar si cu altii, pentru a justifica lipsa progresului si rezultatelor. Oricum, parca suna mai bine asta decat sa spui ca de fapt nu ai trecut la actiune.
Poate ca citesti mult si urmaresti ce fac altii ca sa-ti gasesti solutii la probleme si sa gasesti acea scurtatura pe care inca nimeni nu a gasit-o. Si e un lucru bun. Insa mult prea multi oameni folosesc cartile de dezvoltare personala ca pe niste carti de magie, de vraji, folosesc replicile motivationale si afirmatiile ca pe niste incantatii. Sa devii un magician nu o sa-ti rezolve treaba. Doar te auto-amagesti. Sa treci la actiune, sa devii un luptator, asta e ceea ce-ti va aduce rezultate.
Daca n-ai facut tranzitia de la magician la luptator, e pentru ca ti-e frica de lucrurile care vin la pachet cu ea. Ce te va face sa te schimbi cand ai o viata relativ confortabila? Visurile mult mai mari decat poti realiza singur si durerea, mai mare decat cea pe care o traiesti in situatia actuala. Poate fi un eveniment, o imegine, o vorba care sa declanseze o reactie emotionala puternica, sau poate fi gandul ca vei pierde ceva important daca nu actionezi.
Expertii misca lucrurile indiferent de cat de motivati sunt, ce nivel de energie au sau de entuziasm. De fapt, expertii au motivatia, energia si entuziasmul profesionistului, care nu depind de conditiile externe.
Poate ai auzit in jur vehiculandu-se ideea de motivatie intrinseca. E un termen inventat de Daniel Pink care descrie ideea ca ceea ce ne mana in directia dorita e autonomia, maiestria si sentimentul ca avem un scop. Dupa ce citesti cartea sa, Drive, tradusa si in romaneste, poate ca ajungi sa tragi concluzia ca iti lipseste acel tip de motivatie interna, insa concluzia ar fi pripita.
Daca studiezi un pic psihologia comportamentala (behaviorista), vei observa ca a oferi motivatia intrinseca drept panaceu universal e copilaresc. Motivatia extrinseca nu e doar despre “bat si morcov”, ci mai degraba despre intarirea atitudinii si comportamentului. Suntem motivati diferit, in functie de situatie.
Vrei sa eviti sarcinile repetitive si vrei sa fii creativ in schimb? Nu vrei sa depinzi de motivatia externa, vrei sa functionezi doar pe baza motivatiei interne? Problema e ca nu e vorba de ce vrei TU, nu e vorba de ce-ti este usor, ci de ce anume e nevoie pentru a reusi. Motivatia a fost una si aceeasi de cand lumea si pamantul. Nu trebuie sa o dai la o parte pe cea externa si s-o iei in brate pe cea interna. Ceea ce trebuie este sa echilibrezi, sa aliniezi, sa armonizezi cat de mult posibil aceste fatete ale motivatiei pentru a obtine rezultatele pe care le doresti.
Cum anume sa faci asta? Iti construiesti un program compus din proceduri, din procese, din ritualuri; incluzi borne kilometrice si borne de rasplata. Si la sfarsit de saptamana, te concentrezi pe viziune. Trebuie sa fii disciplinat, pentru ca asta te va ajuta sa ajungi acolo unde-ti doresti. Nu sa stai cu nasul in caietul visurilor sperand intr-o minune. Acest lucru poate fi chiar contra-productiv, deoarece creierul tau are impresia ca deja ai acele lucruri in viata ta. Trebuie sa construiesti proceduri care sa te ajute in obtinerea obiectivului si apoi chiar sa uiti de obiectiv pana la sfarsitul saptamanii.
De ce “ritualuri” si nu direct “obiceiuri”? Pentru ca obiceiurile se formeaza prin practicarea pe termen lung a unor ritualuri si proceduri. Studiile confirma ca pana cand un anumit comportament sa devina automatism, sau “obicei” in adevaratul sens al cuvantului, pot trece intre 28 si 280 de zile. Un ritual e un sir de actiuni prestabilite, pe care-l initiezi in mod constant, in fiecare zi. Nu te intereseaza daca il faci in mod automat sau nu, il faci pentru ca, de exemplu, suna alarma pe telefon sau ai pus ceasul sa sune la anumite ore.
Scopul unui ritual e acela de a te pune in pozitia in care poti incepe sa “misti” lucrurile. Un ritual de dimineata poate fi: dai drumul la muzica, iti faci patul, si incepi sa faci gimnastica. Sau ritualul de a citi zilnic. Sau sa prezinti planul afacerii tale zilnic cuiva. Daca nu ai cui prezintati-l tie. Sau iesi din dus, pui cronometrul pe telefon, te sui in pat si meditezi. E bine sa ai acesti pasi pusi pe hartie, sub forma de lista “de facut”. Sau intr-un document pe calculator.
Recomand sa iti stabilesti recompense pentru fiecare comportament, mai ales daca e unul pe care vrei sa-l incepi sau daca nu e asa placut pentru tine. De ce? Pentru ca vrei ca, prin asocierea cu rasplata, experienta prin care ai trecut sa fie de nota zece.
Majoritatea oamenilor sunt dezorganizati. Gandul ca trebuie sa lucreze dupa un plan de succes este ca un soi de tortura. Priviti insa la ce fac diferit oamenii de succes. Acestia sunt organizati, au o viziune si au sisteme bine puse la punct. Cum poti sa ajungi acolo?
Poti sa stai foarte bine si sa nu faci nimic, sau sa faci, dar dezorganizat, neperseverent, fara disciplina, fara viziune sau plan. Sau decizi sa faci cateva schimbari care iti stau la indemana si sa faci lucrurile sa se intample, desigur daca vrei cu adevarat. Tot ce ai nevoie e putina constientizare si de un sistem pe care sa-l pui in aplicare. Desigur, prezenta unui mentor dispus sa te ajute si a unui sistem dovedit de succes te-ar ajuta enorm.
Noi punem la dispozitia oamenilor un astfel de sistem, sistemul Internet Network Marketing, si un model de mentorat si liedership care te-ar putea ajuta.