Motivatia este un concept fundamental in psihologie si in genere in stiintele despre om, exprimand faptul ca la baza conduitei umane se afla intotdeauna un ansamblu de mobiluri – trebuinte, tendinte, afecte, interese, intentii, idealuri – care sustin realizarea anumitor actiuni, fapte, atitudini.
Dintr-un punct de vedere strict teoretic, nu pare ceva prea complicat. De fapt, este vorba doar de a furniza cuiva un motiv suficient de puternic pentru ca individul respectiv sa actioneze in felul dorit. (Asta inseamna motivatie – un motiv de actiune).
Motivatia – un element esential pentru reusita in viata
Practic, stim foarte bine cat de greu este sa impingi pe cineva la actiune, mai ales daca trebuie sa folosesti numai puterea convingerii si nu ai instrumentele pentru a-l forta. Fiecare om actioneaza pentru motivele lui, nu pentru ale altora.
Motivatia si randamentul profesional sunt in stransa legatura cu satisfactia pe care o are individul in legatura cu profesia aleasa si-l ajuta la accesarea resurselor interne si externe in indeplinirea scopului propus.
Persoanele cu o imagine de sine coerenta si pozitiva cred in sansa lor de reusita si, in general, se indreapta spre profesii care le valorifica la maxim potentialul. Cand sunt cooptati in realizarea unui proiect, se dedica trup si suflet, incurajandu-i si pe cei din jur prin atitudinea lor increzatoare.
Pentru ce facem lucrurile pe care le facem? Care este motivul pentru care dorim sa ne construim o cariera, sa intemeiem o familie sau sa acumulam bunuri? Identifica raspunsurile la aceste intrebari si vei observa ca ele sunt prezente in multe din activitatile tale de zi cu zi sau in planurile tale pentru anii ce vor urma.
Mai mult de atat vei observa ca motivele tale – sanatate, relaxare, fericire, implinire, succes, recunoastere – sunt vazute diferit de cei din jurul tau si ei folosesc cai diferite pentru a le castiga si mentine.