Greselile

Greşelile reprezintă cheia progresului, ele sunt cea mai bună oportunitate de a învăţa. De altfel, noi înşine suntem rezultatul unei serii de încercări şi greşeli, acest proces stând la baza selecţiei naturale.

Fiecare om deţine un sistem  foarte bun de copiere în celulele sale. Spre exemplu, în corpul nostru se găsesc mii de miliarde de celule, iar fiecare dintre acestea deţine o copie aproape perfectă a genomului nostru, o reţetă  de 3 miliarde de simboluri ce a apărut atunci când gena tatălui şi gena mamei s-au împreunat. Din fericire, maşinăria de copiere nu este perfectă, căci dacă ar fi, procesul evoluţiei s-ar opri. Aceste mici greşeli din procesul de copiere sunt sursa tuturor modelelor uluitoare şi complexe din natură.

Multi oameni se mândresc cu faptul că nu fac greşeli.  Asta nu este adevarat si este o mare eroare. Nu exista om care sa nu greseasca.

In plus, care este cel mai important lucru în ceea ce priveşte greşelile?  Să nu le ascundem – mai ales să nu le ascundem de propria persoană. În loc să negam  atunci când comitem greşeli, ar trebui să le studiem ca şi cum ar fi opere de artă.  Reacţia standard la orice greşeală ar trebui să fie „am gresit asta, data viitoare nu o să mai repet”.

Noi, oamenii, ne mândrim cu inteligenţa noastră, iar una dintre trăsăturile specifice ei este faptul că putem să ne amintim ceea ce am gândit în trecut, să reflectăm la ce ne amintim şi să înţelegem de ce a fost tentantă alegerea respectiva şi apoi sa vedem de ce a rezultat o greşeală. Nu ştiu să existe dovezi care să ateste că mai există vreo altă specie pe planetă care deţine acest mecanism. Dacă ar putea, ar fi aproape la fel de inteligentă ca noi.

Aşadar, atunci când comitem o greşeală ar trebui să studiem cu atenţie şi fără pasiune gândurile ce au precedat-o. Nu este uşor; reacţia naturală a oamenilor când greşesc este să se ruşineze şi să se înfurie (pe ei sau pe altii, sau pe conditiile exterioare), iar pentru a depăşi aceste manifestări emoţionale este nevoie de mult efort.  Încercaţi să vă dezvoltaţi obiceiul de a vă savura greşelile, bucurându-vă de identificarea micilor capricii ce vă fac să greşiţi.

După ce aţi savurat toate beneficiile unei greşeli, o puteţi lăsa în urmă, mergând mai departe spre următoarea oportunitate.  Dar asta nu e suficient: ar trebui să căutaţi în mod activ oportunitatea de a face greşeli mari, doar pentru a  putea invata si si a va putea lansa pe drumul unor mari realizari.

În ştiinţă, ca si in oportunitatea Digital Network Marketing, greşelile sunt impartasite si făcute  public,  pentru că acest lucru permite ca toată lumea să înveţe de pe urma lor. Astfel, putem beneficia de experienţele tuturor celoralţi oameni şi nu doar de ale noastre.

Recunoaşterea publică a greşelilor este unul dintre motivele pentru care noi, oamenii, suntem mai inteligenţi decât toate celelalte specii: desigur si pentru că avem un creier mai mare, mai puternic si mai bine organizat,  si  pentru că reflectăm asupra greşelilor din trecut, dar si mai ales pentru că împărtăşim cu alţii beneficiile acumulate de creierul fiecăruia în urma încercărilor şi greşelilor individuale.

William-Shakespeare12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.