Complexe


Uşa către putere – puterea de a vă crea propria realitate liberi şi in armonie – este alcătuită din convingerile noastre despre ceea ce este sau nu este omeneşte posibil. Ceea ce blochează uneori uşa şi vă impiedică trecerea este un set anume de convingeri, atitudini şi comportamente pe care il numim „complex”.

Datorită răspandirii psihologiei, ideea complexelor care micşorează eficacitatea unei persoane nu este una străină. Freud şi alţii au dat, in general, crezare acelor descoperiri pe care le-au şi susţinut.  Cuvantul „complex” vine din latină şi inseamnă „foarte apropiat sau o legătură ingemănată sau inrudita”.  In psihanaliză in mod special, el se referă la un grup de atitudini emoţionale care sunt parţial inconştiente şi care afectează comportamentul individului. Exista si rădăcini semantice care au inţelesul de „reţea”.

Să spui că atitudinile emoţionale includ complexe inseamnă să spui că ele sunt parte din subconştient. Complexul este un grup de idei sau atitudini despre un anume subiect pe care subconştientul le crede adevărate. In acest sens larg,  ţara, iubirea şi banii pot fi considerate complexe. Cand intrebăm pe cineva „Ce părere ai despre bani?”, ii cerem să descrie complexul incalcit de convingeri personale construit prin invăţare şi experienţă cu privire la acel subiect.

Ştim că subconştientul inregistrează tot ce ni se intamplă in baza de date a memoriei şi că toate impresiile legate de un anume obiect sau intamplare sunt interconectate intre ele, aşa incat el le poate   reactiva pentru a furniza o amintire completă a unei intamplări sau a unui obiect.

Conceptele abstracte precum iubirea formează de asemenea un fel de centru in jurul căruia experienţele, invăţăturile şi impresiile sunt adunate ca intr-o bancă de date a memoriei pentru stocare şi reamintire.  Felul in care vezi iubirea, de exemplu, depinde de tipurile de experienţe, invăţăminte şi alte impresii legate de iubire pe care subconştientul tău le adună intr-un concept de bază.

Intr-o situaţie normală, inţelegerea ta legată de acest concept creşte pe măsură ce primeşti mai multe informaţii pentru stocat. Fiecare experienţă nouă se adaugă la celelalte şi, in mod ideal, produce o nouă sinteză de fiecare dată.

Din nefericire, un complex de idei şi atitudini care se dezvoltă normal, devine uneori fixaţie. Cand se intamplă asta, nu mai este vorba despre dezvoltare şi acolo nu mai creşte gradul de inţelegere.

Experienţele noi şi invăţămintele care nu sunt conforme cu acea fixaţie sunt date la o parte, intr-o zonă de stocare izolată.

O persoană cu un asemenea complex poate avea amintiri radical diferite cu privire la un subiect anume, dar setul care formează complexul este singurul pe care şi-l aminteşte in mod voit. Celelalte amintiri există pe undeva prin zona uitării.

In orice caz, există un tip de complex care se formează şi este păstrat chiar de mintea conştientă. In acest caz, mintea concepe convingerea şi cooperează pe deplin cu subconştientul pentru a o menţine. Ca exemplu putem să luăm increderea intr-un partid politic sau o teorie ştiinţifică. Aceste convingeri pot fi cu inverşunare susţinute in faţa unei dovezi contrare evidente. Cel mai probabil este vorba despre un sentiment intens de nesiguranţă care face ca aceste complexe să fie active la nivel conştient.

Convingerea complexată reprezintă ceva puternic de care cineva se agaţă. Fixaţiile nu intotdeauna sunt dăunătoare si negative. De exemplu, complexul legat de faptul că se poate răci dacă stai in curent s-ar putea să nu facă rău multora, chiar dacă ţie iţi va cauza multe răceli. Complexul despre fumatul care generează cancer poate chiar să fie folositor. Cand insă un complex incepe să ne stanjenească activitatea şi manifestarea noastră ca fiinţe umane, sau acţionează pentru impiedicarea creşterii noastre spirituale, atunci suntem in pericol. Un complex de inferioritate are un efect inhibitor considerabil.

De exemplu, convingerea că cineva este persecutat de către ceilalţi poate duce la autodistrugere. Complexele care implică ură şi teamă, obsesiile şi viciile pot să te indrepte către tot felul de necazuri.

1079151259972958


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.