Rational si Irational

Nu trebuie sa operam o separare între fapte si valori, un anume lucru putînd fi simultan si fapt si valoare. O idee greu de admis de catre logica comuna si de-a dreptul subversiva pentru stiinta,  aceasta fiind fondata tocmai pe o astfel de separare. Astfel încît este preferabil sa fie trecuta sub tacere.

Matricea lor comuna, credinta, are extraordinara putere de a schimba un fapt în valoare si invers, în conditiile în care este însufletit de o  pasiune colectiva. Dovada o gasim în alchimia simbolurilor.

Din aceasta idee decurge o alta nu mai putin evidenta: ratiunea nu poate fi nici singura justificare, nici singura stapana a vietii noastre publice sau private. Ea nu are forta de a reglementa în mod exclusiv optiunile sau actele noastre. Iata motivul pentru care gresim atunci cînd ne ferim de irational, cînd îl lasam neglijat, nedefrisat si uneori chiar batjocorit.

Dimpotriva, ar fi necesar sa-l cultivam, sa-l asociem ratiunii în viata publica si privata . pentru a-i multiplica puterile si a-i arata sensul. Este cazul, poate, sa fiu mai precis.

Lumea conceputa de ratiune da nastere melancoliei, iar cea traita de catre irational, maniei. Nimeni n-ar putea rezista multa vreme fara a trece de la una la alta, fara a se expune riscului. nu unei prea mari nebunii (aceasta ar fi, dupa Socrate, o binecuvîntare), ci unei prea mari normalitati, adevaratul nostru blestem. De fapt, de fiecare data cînd ratiunea îsi depaseste limitele si reuseste sa domine puterile irationalului, se produce un big bang social, chiar daca  nimeni nu l-a prevazut si daca nu este perceput decît mult mai tîrziu.

Traim atunci sentimentul unei intentii eficace, al unei existente devenita cauza lui. Natura acestei intentii nu are importanta, principalul este eficacitatea sa. Putem vorbi asadar despre big bang-ul social care metamorfozeaza democratia în valoare, iar evolutia sa în sistem de credinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.