Cusanus

Nicolaus Cusanus, numele latinizat al lui Nikolaus von Kues (Cusa), (n. 1401, Kues – azi Bernkastel-Kues/Germania – d. 11 august 1464, Todi/Umbria, Italia), a fost un învățat german, savant multilateral, filosof și teolog, jurist, astronom și matematician, considerat drept cea mai importantă personalitate în cultura europeană a secolului al XV-lea.

Spirite ca Abelard, ca Leibniz, ca Hegel au nutrit fără îndoială visul de a cuprinde universul spiritual în sisteme concentrice şi de a reuni frumuseţea vie a fenomenului spiri­tual şi a artei cu magica putere de formulare a disciplinelor exacte, în vremurile în care muzica şi matematica au trăit aproape concomitent o perioadă clasică, alianţele şi fe­cundările dintre cele două discipline au fost numeroase.

Cu două veacuri mai înainte, la Nikolaus von Kues găsim fraze care aparţin aceleiaşi atmosfere, cum ar fi aceasta: „Spiritul se modelează conform potenţialităţii, pentru a măsura totul în modul potenţialităţii, conform necesităţii absolute, pentru a măsura totul în modul unităţii şi simplităţii, cum o face Dumnezeu, şi conform necesităţii de conexiune, pentru a măsura totul în funcţie de specificul său, în sfârşit se modelează conform potenţialităţii determinate, pentru a măsura totul în raport cu existenţa sa. Mai departe însă, spiritul măsoară şi simbolic, prin comparaţie, ca atunci când se slujeşte de numele şi de figurile geometrice şi se raportează la ele, luându-le ca elemente de referinţă”.

De altfel, nu numai această idee a lui Cusanus arata dragostea lui pentru matematici, dar si capacitatea şi plăcerea lui de a utiliza figuri şi axiome din geometria euclidiană ca elemente alegorice pentru noţiuni teologico-filozofice.

 

Cusanus-Portal_500

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.