Meriti Libertatea Financiara?


They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
Cei care renunță la libertatea lor pentru a obține o siguranță temporară, nu merită nici libertatea, nici siguranța.
— Benjamin Franklin

La prima vedere, ai putea crede că citatul din Benjamin Franklin este dur, necruțător, poate chiar cinic. In schimb, el este doar dureros de adevărat. Atât timp cât ești dependent de cineva, indiferent de cine, ești la mila celui de care depinzi.

Indiferent dacă e vorba de o persoană (patronul) căruia poți sau nu poți să-i spui în față dacă nu-ți convine ceva sau este un organism impersonal (statul), la care poți să protestezi cu eficiența unui lătrat la luna, lucrurile stau la fel: nu ai nicio putere. Aceasta este realitatea și trebuie să te apleci umil în fața ei.

Dacă adăugăm cuvântului „libertate” atributul „financiar” obținem „libertate financiară”, care poate fi definită a fi situația în care poți lua orice decizie în viața ta fără a fi limitat de factorul financiar. Cu alte cuvinte, ai suficienți bani încât să faci ceea ce dorești.

Vă propun să meditam în legătură cu modul în care ne câștigăm libertatea financiară. Cu toții ne dorim această libertate financiară. Cu toții mergem la muncă în fiecare zi pentru a face bani cu scopul de a avea o viață mai prosperă. Unii se gândesc zi de zi la drumul către libertatea financiară, iar alții involuntar ajung la ea. Visul nostru este să facem cât mai mulți bani astfel încât ulterior să trăim fericiți.

Însă, ce facem noi cu adevărat? Acționăm oare cu adevărat pentru a ajunge la libertate financiară?

Eu cred că aceia care luptă pentru a ajunge la libertate financiară fac ceea ce fac dintr-o imensă pasiune. Fără limite, într-o competiție doar cu ei înșiși, dar în comunitate, ca să își doboare propriile recorduri. Doar pentru a simți că sunt vii, în continuă dezvoltare, în continuă creștere, în continuă accesare a imensului potențial cu care am fost înzestrați.

Si asta, in final, duce la o contribuție importantă, atât individuală dar și socială, la a crea valoare, la a dărui pentru toți ceilalți.  Cred ca asta e într-un final rostul pentru care suntem pe aici.

Fie că vrei sau nu, tu ești un administratorul vieții tale, Zilnic ești pus în situația de a lua decizii referitoare la viața ta, la timpul, talentele și corpul tău, precum și la resursele tale financiare.

În aceste zile, supuși unei perspective consumeriste și capitaliste, suntem în pericolul de a prețui mai mult lucrurile decât persoanele, banul decât fericirea sau lumea aceasta mai mult decât cerul. Nu trebuie să uităm că provocarea noastră este să trăim în lume fără a fi contaminați de perspectiva ei. Să fim cu picioarele pe pământ, dar cu gândul la cer.

Dispersia maxima a puterii în societate adusa de procesul de democratizare poate ascunde pericole majore la adresa libertăților individuale. Trăim de câteva decenii o perioada preponderent democratică. Ascensiunea democrației în lume a început cu circa o suta de ani în urmă și s-a impus ca tendința dominanta după al doilea război mondial.

Ascensiunea puternica a democrației în ultimii cincizeci de ani a făcut din ea forma standard de guvernământ, ce conferă legitimitate politica majorității statelor lumii. Monarhiile sunt depășite, iar dictaturile discreditate. Până și dușmanii declarați ai democrației îi împrumută cel puțin retorica și îi imita ritualurile, ceea ce înseamnă că democrația pare să fi câștigat disputa cu alte forme de guvernământ. Pentru mulți, însă, ea a devenit mai mult de atât: a devenit un mod de viață.

Pana si economia pare să fi devenit mai democratică. In ultima jumătate de secol, creșterea economica produsă în cadrul democratic a condus la ieșirea din sărăcie a sute de milioane de oameni, transformând consumul, economisirea și investițiile în fenomene de masă. Prin urmare, puterea economica, deținută altădată de o elită, s-a deplasat mai spre baza piramidei sociale.

O alta dimensiune a socialului care s-a democratizat este cultura, care este acum dominată de muzica ce place majorității, de filmele de succes, ca să nu mai vorbim de televiziune sau de Internet. Canonul cultural al epocii democratice s-a schimbat față de perioada anterioară, referințele culturale de asemenea. Cantitatea a început să devină calitate.

Si piața muncii trece, de vreo doua decenii, prin transformări fundamentale:

  • au dispărut slujbele „pe viață”– locul de munca unde te angajezi la tinerețe și de la care te pensionezi;
  • angajații trec de la un patron la altul, în căutarea celui mai bun salariu sau a celor mai atractive beneficii;
  • au apărut slujbele orientate pe proiect, slujbe sezoniere sau de câteva sezoane, care dispar după terminarea proiectului respectiv;
  • dinamica forței de munca este deosebit de mare.
  • dinamica și nesiguranța sunt cu atât mai mari cu cât slujba este mai tehnologizată.

Revin cu întrebarea: Ce facem noi cu adevărat? Acționăm oare cu adevărat pentru a ajunge la libertate financiara?

Protejat: Proiect Community Marketing


Un gând despre „Meriti Libertatea Financiara?”

  1. Un subiect interesant.Ar fi bine ca intrebarea despre libertatea financiara sa si-o puna marea majoritate a celor tineri.Raspunsurile ar fi o sursa de dezbatere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.