Chiar suntem foarte ocupati?

Pe la anul 300 î.Hr.,  în Atena, un bărbat pe nume Zenon din Kition a ținut multe discursuri de pe o verandă pictată numită „stoa”. Termenul s-a transformat ulterior în „stoicism”.

Zenon a fost comerciant, ca și tatăl său, dar a devenit filozof în timpul unei călătorii prin Attica.  Aici ajunge accidental, cu ocazia unui transport de purpură din Fenicia către Pireu.  Corabia sa eșuează lângă Atena, iar acolo găsește la un librar un text al lui Xenofon. Citind pasajul referitor la moartea lui Socrate, decide să se dedice filosofiei. Studiază sub îndrumarea unor mari filozofi ai epocii (în special reprezentanți ai Școlii din Megara) și începe la rându-i să-și predice concepțiile filozofice în agora din Atena.

Iar în lumea greco-romană, oamenii au folosit stoicismul ca sistem comprehensiv pentru a face multe, multe lucruri. Dar pentru subiectul nostru, principalul era să înveți să separi ceea ce poți controla de ceea ce nu poți controla și să exersezi concentrarea exclusivă pe prima categorie. Acest lucru scade reactivitatea emoțională, care poate fi o superputere.

Ar fi foarte util ca măcar 10 minute să ne gândim la ce vrem. Ce vă doriți? E bine sa știți foarte clar ce vă doriți.

  • Să pierdeți din greutate?
  • Să vă triplați venitul?
  • Să începeți o afacere?
  • Să vă găsiți perechea? ….

Ce anume? Gândiți-vă doar 10 minute pe zi.

Nu analizați. Alegeți ceva. Pornind de aici puteți să începeți să aflați cum să obțineți ce doriți. Iar asta de fapt este simplu. Nu am spus că este și ușor. Este foarte simplu. Dacă vă gândiți bine trăim într-o epocă extraordinară. Indiferent de lucrul la care vă gândiți: o dietă sănătoasă,  să aveți grijă de cei în vârstă, să demarați un proiect sau o afacere, să vă triplați venitul, să vă mutați… Puteți intra într-o librărie și să cumpărați zece cărți scrise de specialiști despre cum să faceți ceva. Ați putea căuta pe internet. Si ați găsi probabil mii de bloguri cu informații detaliate despre orice vă interesează și despre altcineva care deja face. Vă puteți inspira de la cineva. Le puteți călca pe urme, doar să căutați. Faceți ce au făcut și alții pentru că ei deja au rezultate!

De când devenim adulți ne străduim să ne încadrăm viața într-o rutină stabilă, iar apoi ne plictisim! Ne trezim la aceeași oră, mâncam cam același lucru, mergem la muncă pe același drum, ajungem acolo, suntem ocupați, dăm telefoane, ne uitam pe Facebook, mergem la întâlniri, luam notițe, ne uităm iar pe Facebook, facem planuri pentru seară, părem foarte ocupați, apoi mergem acasă pe același drum, mâncam același lucru sau ceva asemănător, ne uităm la aceleași programe și apoi dormim. Si tot așa zi de zi, an de an!

Nu-i de mirare că suntem plictisiți! Rutina ne omoară! De ce ne blocăm? Cred că toți am citit despre piramida trebuințelor a lui Maslow. Avem aceleași nevoi de bază. Iar corpul ne trimite semnale. Când ne simțim blocați, nemulțumiți de viață, e un semnal. Nu un semnal că viața vă e distrusă. Ci că o nevoile de bază nu e îndeplinită. Cel mai adesea nevoia de explorare.

Totul în viața noastră, crește! Celulele se regenerează, părul, unghiile cresc toată viața. Iar sufletul are nevoie să exploreze și să crească. Si realizam asta numai ieșind din zona de confort. Obligându-ne să ieșim din din zona de confort. Nu-i vorba de asumarea de riscuri, ci de a ieși din zona de confort.  Problema e acțiunea, nu lipsa de idei. Dacă întrebi pe cineva dacă are 6-7  ore pe săptămână pentru ceva, răspunsul standard este: NU, sunt foarte ocupat.

Sa analizam puțin. Sunt 168 de ore într-o săptămână. 24 multiplicat cu 7 dă 168 de ore. E mult timp. Dacă ai o slujbă cu normă întreagă, adică 40 ore/săptămână, dormi opt ore pe noapte, deci 56 pe săptămână — rămân 72 de ore pentru alte lucruri. E mult timp. Spuneți că lucrați 50 ore săptămânal, poate o slujbă principală și ceva pe lângă. Asta ne lasă cu 62 ore pentru alte lucruri. Spuneți că lucrați 60 de ore. Atunci rămân 52 de ore pentru alte lucruri.

Totuși, în 168 ore/săptămână cred că găsim timp pentru ce contează pentru noi. Poate vrei să petreci timp cu copiii, să studiezi mai mult, să faci sport sau voluntariat, sau să începi un proiect sau o afacere noua.

Deci avem timp berechet, ceea ce e super, deoarece nici n-avem nevoie de mult timp ca să facem lucruri extraordinare. Dar când majoritatea avem „bucățele” de timp, ce facem? Majoritatea scoatem telefonul. Începem să navigam pe internet. Ne învârtim prin casă fără rost sau ne uităm la televizor.

Dar clipele pot avea o putere mare. Putem folosi frânturile de timp pentru frânturi de bucurie. Poate să citim ceva minunat în autobuz în drum spre serviciu. Pauzele de la serviciu pot fi folosite pentru meditație sau rugăciune. Dacă cina cu familia pică datorită programului nebun de lucru, poate micul dejun poate fi un bun substitut.

Înseamnă să privești timpul în ansamblu și să vezi unde se potrivesc chestiile bune. Chiar cred asta. Este timp. Chiar dacă suntem ocupați, avem timp pentru ce contează. Și când ne concentrăm pe ce contează, putem să ne clădim viețile pe care le vrem în timpul pe care-l avem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.