Evidente care inseala

Ce anume ne face capabili să ne imaginăm ceva, şi ne poate spune acest lucru ceva despre ceea ce ne putem imagina? 

Există aspecte ale universului care vor fi întotdeauna dincolo de înţelegerea noastră, dar nu dincolo de înţelegerea unei inteligenţe superioare?

Există aspecte ale universului care sunt, în principiu, dincolo de pătrunderea oricărei minţi, oricât de superioară ar fi ea? 

Istoria ştiinţei a fost o lungă înşiruire de brainstorminguri violente, pe măsură ce generaţii succesive au acceptat nivele din ce în ce mai stranii ale universului.  Acum suntem atât de obişnuiţi cu ideea că pământul se roteşte – mai degrabă decât că Soarele se mişcă deasupra cerului – incat ne este greu să înţelegem ce revoluţie mentală cutremurătoare trebuie să fi fost aceasta.

În definitiv, pare evident că Pământul este mare şi imobil, Soarele mic şi mobil. Dar merită să ne reamintim comentariile lui Wittgenstein cu privire la acest subiect.  “Spune-mi”, l-a întrebat pe un prieten, “de ce oamenii afirmă tot timpul că a fost firesc pentru om să presupună că Soarele se rotea în jurul Pământului mai degrabă decât că Pământul se rotea?”  Prietenul lui i-a răspuns, “Ei bine, evident pentru că, Soarele arată ca şi cum s-ar mişca în jurul Pământului”.  Wittgenstein i-a răspuns, “Păi şi cum ar fi arătat dacă Pământul s-ar fi rotit în jurul lui?”

Ştiinţa, spre deosebire de tehnologie, deseori violează bunul simţ. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.