Noi setari sociale si economice

NASA, la un moment dat, a făcut un experiment în care au luat imagini de pe Marte pe care le cartografiau. Și au decis ca în loc de-a avea câțiva doctori în știință făcând asta tot timpul, să fragmenteze proiectul în componente mici, l-au pus pe net și au testat dacă oamenii, folosind o interfață simplă, vor oferi unul 5 minute, altul 10 minute, altul o oră, dând click pe mouse. După 6 luni, 85.000 oameni au folosit interfața să cartografieze imagini de pe Marte si au reușit asta la o viteză mai mare decât cea cu care intrau imaginile. Si asta practic fără nicio diferență de calitate sau eficiență comparativ cu cartografierea experților. Costurile au fost mult mai mici, doar au antrenat câțiva oameni, au făcut un soft simplu și au calculat media. Exemplele de aceasta natură ar putea continua la nesfârșit. Foarte multe proiecte de mare anvergura și importanță au fost realizate prin aportul mic al unui număr mare de oameni. Astfel se pot realiza lucruri absolut remarcabile cu ajutorul unui număr mare de oameni, care investesc fiecare foarte puțin.

Un nou fenomen social a apărut. Rețelele prieten-la-prieten asaltează toate industriile datorită mediului online. Este în același timp o sursă nouă de oportunități pentru indivizi și corporații. Pe măsură ce vezi apărând noi relații și interacționări sociale, apar și noi oportunități. În loc să construiești proiecte închise – presupunând ce vor face oamenii în avans – începi să construiești proiecte mai deschise. Pentru că există un nou set de valori, un nou set de aspecte pe care oamenii le apreciază.  Construiești proiectul pentru auto-expresie și colaborare. Începi să construiești proiectul și-l consideri doar ca pe un tipar inițial. Și urmărești utilizatorii, cei ce văd cu adevărat ce se întâmplă, și alcătuiești o rețea de feedback sincer.  Si astfel, tiparul inițial se transformă, evoluează în mod natural.

Aceste sisteme necesită anumite abordări diferite de organizare și în particular de organizarea acțiunii. Varianta standard este să angajezi oameni care sunt calificați și eficienți și care să sacrifice foarte mult timp, de fapt, tot timpul lor disponibil pentru rezolvarea problemei.  Sau, in noile modele, luați aceeași problemă, divizați-o în module mici, faceți simplu accesul și astfel eficiența și motivația devin naturale, banale și realizate cu efort individual mic. E ușor și tentant să oferi o oră  din timpul de TV pentru ceva care e interesant, distractiv, care îți dă un plus de semnificație, sau mai multă implicare, îți dă un anume sens de relaționare socială, îți dă o direcție nouă a obținerii bunăstării și stilului de viață.

Până nu demult era prea scump să ai economie socială descentralizată, să ai acțiune descentralizată în societate – care în plus nu era despre societatea însăși. Era doar un fapt economic. Asistăm acum la emergența unui nou cadru tranzacțional. Vedem acum  emergența unui nou sistem al contribuției și schimbului social. Nu e prima dată când facem lucruri amabile și reciproc avantajoase unul pentru altul ca ființe sociale. O facem cam tot timpul. Dar e prima dată când un astfel de model are un impact economic major. Ceea ce caracterizează acest nou sistem e descentralizarea acreditării.  E un sistem disponibil pentru oricine dorește să învețe, să creeze, să inventeze și să participe. Poți participa singur sau împreună cu alții, pentru că proprietatea e decisă de un mecanism de coordonare.

Asistăm la noi setări sociale pentru toate lucrurile critice pe care le folosim în proprietate și contract pe piață.  Informațiile devin importante pentru toată lumea, curg în toate direcțiile în sistem și decid care sunt problemele importante. Structurile sunt bazate pe motivația cu adevărat fundamentală.  Pentru că banii nu sunt totdeauna cel mai bun factor motivațional. Dacă lași 500 de lei după o cină cu prietenii, nu crești probabilitatea de a fi invitat din nou.

Lucruri speciale apar din interconectarea partenerilor la un astfel de proiect.  De aceea, proiectele sociale, colective, care construiesc comunități sunt un fapt concret, nu o modă trecătoare. Este o  transformare crucială cu bătaie lungă declanșată de internet. Relațiile și schimburile sociale devin semnificativ mai importante decât oricând ca fenomen economic. În cele mai multe  situații e chiar mai eficient datorită calității informației, abilității de-a găsi persoana cea mai potrivită, cele mai scăzute costuri de tranzacție, cele mai bune soluții. Se auto-susține și se extinde rapid.

E vorba de viitorul libertății de a colabora unii cu alții ca ființe sociale. E vorba de felul în care informațiile, cunoștințele, bunăstarea, educația, sănătatea, cultura vor fi produse. E vorba de viitorul libertății de avea acces liber asigurat la informații, cunoștințe, bunăstare, educație, sănătate și cultură. Pentru că în acest context asistăm la o bătălie, tot dintre vechi și nou, și vom vedea cât de ușor sau greu va fi pentru economia bazată pe informație să evolueze, astfel încât noile modele de proiecte să devină dominante și să schimbe felul în care relaționăm, percepem realitatea, o înțelegem și ne raportăm la noua realitate informațională și socială. Si, până la urmă, parametrul cheie al viabilității este dat de în ce măsură acest proiect este mai potrivit, mai adaptat pentru realizarea visurilor fiecăruia dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.