“DE CE” este mai important decat “CUM” 2

Trebuie să avem neapărat un scop în viaţă. Chiar dacă nu se realizează, însăşi încercarea de a-l realiza constituie scopul vieţii şi, prin urmare, fericirea.

A fi ceea ce suntem cu adevărat şi a deveni tot ceea ce putem fi mai bun – acesta este adevăratul scop al vieţii.

Este important ca un scop să nu fie definit pe bază de activităţi sau metode. Trebuie să se raporteze la ce e mai bine pentru toţi. Scopul sistemului trebuie să fie clar tuturor membrilor. El trebuie să includă planuri de viitor. Scopul este o judecată de valoare.

Când viaţa are sens, eşti gata să înduri orice; când viaţa nu are sens, totul devine insuportabil.

Ceea ce credem noi că este adevărat, ceea ce credem noi că este posibil devine adevărat şi posibil!

Lucrurile pe care le facem din când în când nu ne conturează viaţa, ci lucrurile pe care le facem în mod constant.

Pentru a avea succes, primul pas esențial este fixarea scopului principal. Scopul principal este acel scop, care ţi se pare cel mai important în etapa dată în care te afli şi care te va ajuta să rezolvi majoritatea problemelor. El este caracterizat de următoarele:

 1. Este ceva ce-ţi doreşti foarte mult. Atât de mult, încât doar gândul de realizare a scopului te face să fii motivat, fericit şi-ţi creează o stare de euforie.
 2. Scopul trebuie să fie formulat foarte exact, atât verbal cât şi în scris, clar încât şi un strain să înţeleagă ce-ţi doreşti.
 3. Scopul principal al vieţii trebuie să aibă dimensiuni clare atât calitative cât şi cantitative. În loc de „să câştig mulţi bani” încearcă ceva de genul „eu voi câştiga câte 1000 de euro pe lună până în luna august”.
 4. Scopul trebuie să fie real şi realizabil. Nu este cazul să-ţi fixezi un scop global sau stupid, care nu va putea fi realizat niciodată. A pune stacheta prea sus poate fi la fel de dăunator ca și a o pune prea jos.
 5. Probabilitatea realizării scopului principal trebuie să fie de minim 50%. Dacă este prima data când îti propui un scop principal, atunci ar fi bine să-ţi fixezi un scop cu probabilitatea de realizare de 80-90%. Uşurează-ţi drumul, cel puţin la început. Mai târziu poţi fixa scopuri mai serioase cu o probabilitate mai mică de realizare. Dar la început fixează-ţi scopuri uşor realizabile, cu un coeficient mare de realizare, pentru a căpăta încredere în forţele proprii de la bun început.
 6. Scopul principal trebuie să fie în armonie cu tine și cu celelalte scopuri ale tale. Nu poţi să-ţi doreşti independenţă financiară şi tot timpul liber să ţi-l petreci la televizor.

Intrebarea principală care te ajută pentru fixarea scopului principal este: „La ce ai îndrăzni să visezi, dacă ai şti sigur că vei reuşi?”

Dacă ai avea o garanţie de sută la sută că poţi realiza orice scop, mic sau mare, de scurtă sau de lungă durată – ce scop ai alege?

Dacă banii nu ar fi o problema  ce scop ai alege?

Oricare ar fi răspunsul tău,  dacă eşti capabil să-l scrii pe hârtie, atunci eşti capabil şi să-l realizezi. Din acel moment, unica întrebare trebuie să fie „Cum?” Singurele bariere spre realizarea scopului sunt:

– cât de mult îţi doreşti aceasta,

– ești pregatit să plătești prețul succesului

– cât timp eşti gata să munceşti.

Fiecare doreşte să devină milionar sau multimilionar. Întrebarea este dacă eşti gata să faci tot ce este necesar pentru aceasta şi să cheltui atâţia ani și atât efort câţ este nevoie pentru atingerea scopului dorit. Dacă eşti pregătit pentru aceasta, nimic nu te poate opri.

Următorul exercitiu poate fi de mare folos. Ia o foaie de hârtie şi scrie zece scopuri pe care ai vrea să le realizezi în timpul apropiat. Scrie-le la timpul prezent, ca şi cum s-au realizat deja. De exemplu:  „Eu căștig lunar atâţia bani”.

Apoi întreabă-te: „Care scop din această listă ar avea cea mai mare influenţă asupra vieţii mele, dacă l-aş realiza în cel mai scurt timp?”

Orice l-ai ales, scrie-l pe o foaie separată. Apoi descrie strategia, metodele, tehnicile, acţiunile tale, necesare pentru realizarea scopului principal. Scrie acest scop pe o hârtie separat şi poart-o permanent cu tine. Gândeşte-te la scop zilnic, caută căi de realizare. Unica întrebare, pe care ai dreptul s-o pui acum, deorece “DE CE” este clar, este: „Cum?”

Rezumând:

 1. La ce ai îndrăzni să visezi, dacă ai şti cu siguranţă că vei reuşi?
 2. Scrie o listă din zece scopuri la timpul prezent. Alege scopul care are cea mai mare influenţă asupra vieţii tale.
 3. Decide cum vei măsura progresul spre scop.
 4. Scrie tot ce-ţi trece prin cap, referitor la modul de realizare a scopului. Începe să acţionezi.
 5. Decide asupra preţului pe care eşti gata să-l plăteşti, sub formă de timp şi efort suplimentar şi începe să-l achiţi.iubirea-desavarsita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.